Namesto snega na severu Evrope nevihte in poplave

Sever Evrope se je te dni namesto s snegom boril z neurji in poplavami. V Veliki Britaniji so narasle vode konec tedna terjale najmanj dve človeški življenji, na jugu Norveške so morali zaradi njih številni prebivalci zapustiti domove. V baltskih državah je zaradi hudih neviht več deset tisoč ljudi ostalo brez elektrike.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LONDON, OSLO, RIGA > Poplave v Veliki Britaniji je v petek sprožila močan vihar Desmond. Samo v pokrajini Cumbria je bilo pod vodo po navedbah policije med 5000 in 6500 domov. Ponekod je voda na ulicah segala do pasu, prebivalce so na varno prevažali s čolni.

Zaradi naraslih voda je več šol in bolnišnic v ponedeljek ostalo zaprtih, prekinjenih je bilo več cestnih in železniških povezav, tudi zaradi zemeljskih plazov.

Desmond je prizadel tudi velike dele Škotske, severne Anglije in Walesa. Narasle vode so se sicer v ponedeljek v veliki meri umaknile, a na stotine gospodinjstev je kljub temu še naprej brez elektrike.

Poplavljena območja je v ponedeljek obiskal tudi britanski premier David Cameron in ob tem obljubil, da bo vlada v Londonu vnovič preučila sisteme protipoplavne zaščite.

Na jugu Norveške je konec tedna pustošil vihar Synne, ki je povzročil t. i. 200-letne poplave. Zaradi naraslih voda so morali evakuirati prebivalce več kot 100 domov, na več koncih je bil prizadet cestni in železniški promet, piše spletni časnik The Local.

Zaradi nevihte je pod vodo ostalo celotno mesto Vikesa. Po nekaterih vaseh so poplave ogrožale več hiš. Drugod so ostali brez elektrike, prišlo je tudi do izpadov v omrežjih mobilne telefonije.

Zaradi nastalih razmer so v nekaterih delih države razglasili rdeči alarm. Razmere naj bi se po pričakovanjih umirile šele danes.

Huda neurja so v noči na ponedeljek zajela tudi baltske države. Več deset tisoč domov je ostalo brez elektrike, potem ko je močan veter lomil električne drogove. Sunki vetra so presegali tudi hitrosti 30 metrov na sekundo.

V Latviji je brez elektrike ostalo približno 13.000 gospodinjstev, podobno stanje pa je po poročanju lokalnih medijev vladalo tudi v Estoniji in Litvi. Dele obale ob Baltskem morju je poplavilo, omejen je bil tudi ladijski promet.

STA


Najbolj brano