Namesto Slovenije v italijanskih osebnih izkaznicah navedena Srbija in Črna gora

V Italiji še niso odpravili zapletov z izdajanjem dvojezičnih in enojezičnih osebnih izkaznic glede navajanja rojstne države prosilca, če se je ta rodil v času bivše Jugoslavije.

Slovenska poslanka Demokratske stranke (DS) Tamara 
Blažina je v zvezi s tem na italijanskega notranjega ministra 
Marca Minnitija naslovila poslansko vprašanje. Foto: Peter Verč
Slovenska poslanka Demokratske stranke (DS) Tamara Blažina je v zvezi s tem na italijanskega notranjega ministra Marca Minnitija naslovila poslansko vprašanje. Foto: Peter Verč

TRST > Slovenska poslanka Demokratske stranke (DS) Tamara Blažina je v zvezi s tem na italijanskega notranjega ministra Marca Minnitija naslovila poslansko vprašanje, je v minulih dneh poročal Primorski dnevnik. S težavo se soočajo vsi italijanski državljani, rojeni na ozemlju katere držav naslednic bivše Jugoslavije. Te osebe danes ne morejo dobiti elektronske osebne izkaznice zaradi neusklajenosti podatkovnih baz notranjega ministrstva.

Zadnji primer, ki je med Slovenci v Italiji odmeval v začetku letošnjega leta, je tisti, ki zadeva slovenskega občinskega svetnika DS v Gorici Davida Peterina. Peterin se je rodil v Šempetru pri Gorici, ko je bila Slovenija še del Jugoslavije, zato se končnica njegove osebne davčne kode (gre za kodo, ki jo ima vsak davčni zavezanec v Italiji) glasi Z 118. S to končnico so označevali osebe, rojene v bivši Jugoslaviji, po osamosvojitvi Slovenije pa so za osebe, rojene v novi državi, določili končnico Z 150. Končnico Z 118 pa so potem napačno dodelili prav tako bivši skupni državi Srbiji in Črni gori, ki imata danes v italijanskem informacijskem sistemu različni kodi: Črna gora kodo Z 157, Srbija pa Z 158.

Goriškemu občinskemu svetniku so v pristojnih uradih dejali, da kode ni mogoče spremeniti, saj ni bil rojen v samostojni Sloveniji, ampak v bivši Jugoslaviji, končnica Z 118 pa še vedno pomeni drugače prav tako ne več obstoječo Srbijo in Črno goro. Zaradi neusklajenosti podatkovnih baz goriški matični urad prosilcu ne more izdati elektronske osebne izkaznice.

Na težave oseb, ki so v podobnem položaju kot Peterin, opozarja v svojem poslanskem vprašanju Tamara Blažina, ki ministra Minnitija sprašuje, ali je sploh seznanjen s težavami, ki izvirajo iz napake v podatkovni bazi notranjega ministrstva, ki jo uporabljajo občine kot tudi druge italijanske javne uprave in ustanove. Poslanka meni, da bi moralo ministrstvo vsaki državi bivše Jugoslavije nameniti specifično kodo in s tem zagotoviti državljanom enako obravnavo tudi pri izdajanju elektronskih osebnih izkaznic.

STA


Najbolj brano