Največji proizvajalci orožja so iz ZDA in zahodne Evrope

Ruska industrija orožja je lani prodala 20 odstotkov več kot leta 2012, čeprav podatki za sto največjih orožarskih podjetij že tretje leto zapored kažejo globalni padec prodaje orožja, v poročilu navaja stockholmski inštitut za mirovne raziskave (Sipri).

Deset največjih proizvajalcev orožja še vedno prihaja iz ZDA in zahodne Evrope.
Deset največjih proizvajalcev orožja še vedno prihaja iz ZDA in zahodne Evrope. 

STOCKHOLM > Deset največjih proizvajalcev orožja še vedno prihaja iz ZDA in zahodne Evrope.

Pomembno povečanje prodaje ruskih podjetij tako v letu 2012 kot 2013 je v veliki meri posledica kontinuiranih investicij ruske države v nabavo orožja. Cilj je modernizacija proizvodnje in orožja, saj želi Moskva doseči ZDA in zahodnoevropske države, je pojasnil Siemon Wezeman, raziskovalec inštituta Sipri.

Kitajska vojska ima drugi največji proračun na svetu

Prodaja v sto največjih orožarskih podjetjih sicer že tretje leto zapored pada. Lani je prodaja orožja in storitev v orožarski industriji padla za dva odstotka na 402 milijardi dolarjev (322 milijard evrov).

V poročilo niso vključena kitajska podjetja zaradi pomanjkanja zanesljivih podatkov. Kitajska podjetja sicer dobavljajo orožje in opremo kitajski vojski, ki ima drugi največji proračun na svetu.

Med sto največjimi orožarskimi podjetji jih je 38 iz ZDA, eno iz Kanade, 30 iz zahodne Evrope. Ta so opravila za skoraj 85 odstotkov vse prodaje orožja v letu 2013.

Deset ruskih podjetij, ki so na seznamu, je skupno lani prodalo za 31 milijard dolarjev orožja, kar je 20 odstotkov več kot leta 2012. Največja ruska orožarska skupina Almaz Antei, ki je lani zabeležila 34-odstotno rast prodaje, je sedaj na 12. mestu. Leta 2012 je bila na 14. mestu med sto največjimi orožarskimi podjetji.

Lockheed Martin največji proizvajalec orožja

Prvih deset največjih proizvajalcev orožja pa že od konca hladne vojne prihaja iz ZDA ali Zahodne Evrope; od tega jih je šest iz ZDA, je poudaril Sipri.

Ameriška skupina Lockheed Martin je še vedno največji proizvajalec orožja s prodajo v vrednosti 35,5 milijarde dolarjev leta 2013, sledi ameriški Boeing, tretji je britanski BAE Systems.

Umik mednarodnih vojakov iz Afganistana in Iraka je sicer eden glavnih razlogov za 4,5-odstotni upad prodaje orožja ameriških podjetij.

V prodajo orožja Sipri v svojem poročilu vključuje “prodajo vojaške opreme in orožja ter storitev v vojaški industriji doma in izvoz v tujino”.

STA


Najbolj brano