Največ pesticidov so našli pri jagodah

Raven toksičnih mešanic ostankov pesticidov v hrani na trgu se je leta 2013 znova zvišala. Rezultati nadzora, ki jih je ta teden objavila Evropska agencija za varnost hrane (Efsa), so pokazali, da je 27,3 odstotka vsega sadja in zelenjave v supermarketih vsebovalo več kot en pesticid, potem ko je leta 2012 ta delež znašal 26,1 odstotka.

  Največji delež vzorcev z ostanki več pesticidov so našli pri jagodah. Foto: /
Največji delež vzorcev z ostanki več pesticidov so našli pri jagodah. Foto: /

BRUSELJ > Največji delež vzorcev z ostanki več pesticidov so našli pri jagodah (63 odstotkov), breskvah (53 odstotkov), jabolkih (46 odstotkov) in zeleni solati (36 odstotkov). Vsak osmi zabojček jagod vsebuje celo ostanke več kot šestih pesticidov, so podatke Efse povzeli v mreži PAN Europe, ki se bori proti pesticidom.

Delež hrane, v kateri niso našli ostankov pesticidov, se je leta 2013 v primerjavi z letom prej zmanjšal z 59,9 odstotka na 57,6 odstotka. Od leta 2006 se je ta delež v povprečju sicer zviševal, a je leta 2013 spet upadel.

“Opozoriti moramo, da v Evropi ljudje niso zaščiteni pred zdravstvenimi učinki toksičnih mešanic pesticidov,” so zapisali v iniciativi in krivdo zvalili na Efso, ker že več let ni predstavila dobrih metod za oceno toksičnosti mešanic pesticidov.

Trenutni prehranski standardi potrošnikov po njihovem mnenju ne ščitijo pred toksičnimi mešanicami in niso varni. “Efsa že več let trdi, da ostanki pesticidov v hrani ne ogrožajo ljudi, vendar je ta trditev napačna in neznanstvena,” so zapisali.

STA


Najbolj brano