Najmanj 27 mrtvih v napadu na mošejo v Jemnu

V eksploziji v mošeji Balili v jemenski prestolnici, kjer so se ob muslimanskem prazniku kurban bajram zbrali številni verniki, je bilo danes ubitih najmanj 27 ljudi, več deset je bilo ranjenih, po navedbah tamkajšnjih zdravstvenih virov poroča nemška tiskovna agencija dpa. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

SANA > Po navedbah prič je sprva eksplodiralo v notranjosti mošeje, nato pa je samomorilski napadalec sprožil pas z eksplozivom ob vhodu, ko so verniki bežali na prosto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za zdaj ni jasno, ali je bil samomorilski napadalec s pasom odgovoren tudi za prvo eksplozijo.

V Sani, ki jo že eno leto nadzorujejo šiitski Hutiji, se je od marca letos zgodilo več napadov na mošeje, za katere je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država.

V marčevskem napadu na več šiitskih mošej je bilo ubitih 142 ljudi, v dveh napadih na mošejo v Sani v začetku septembra pa je umrlo več kot 30 ljudi, približno 100 je bilo ranjenih.

Jemen že mesece pretresajo spopadi med šiitskimi Hutiji in enotami, zvestimi jemenskemu predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju. Te podpira tudi koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

Provladne sile so ob pomoči koalicije v zadnjem času uspele pridobiti nazaj nekatere južne province, v okviru katerih je tudi pristaniško mesto Aden, kamor se je po šestih mesecih prostovoljnega izgnanstva pred dvema dnevoma vrnil Hadi.

STA


Najbolj brano