Najmanj 27 mrtvih v eksploziji v nočnem klubu v Bukarešti

V petek pozno zvečer je v nočnem klubu v romunski prestolnici Bukarešta izbruhnil požar, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 27 ljudi, skoraj 200 pa je bilo poškodovanih. Od teh jih je najmanj deset v kritičnem stanju, zaradi česar se oblasti bojijo, da bi utegnilo število žrtev še narasti.

BUKAREŠTA > Število smrtnih žrtev je potrdilo romunsko notranje ministrstvo, ki pojasnjuje, da je med njimi največ najstnikov in mladih. Od skoraj 200 ranjenih je bilo 146 hospitaliziranih zaradi opeklin in vdihavanja dima ter drugih poškodb.

Požar je v nočnem klubu Colectiv, kjer se je več sto mladih - do 400 - udeležilo koncerta rock skupine, izbruhnil okrog 23. ure. Vzrok naj bi bil ognjemet, ki je bil del glasbenega nastopa. Najprej je zagorel steber, nato pa se je ogenj - po navedbah prič v sekundah - razširil na strop objekta.

Prostor se je napolnil z dimom, ljudje pa so se v paniki pognali proti izhodu. V kaosu je prišlo še do stampeda, v katerem so številni utrpeli poškodbe. Po poročanju več medijev je bil odprt samo en izhod, drugi pa je bil zaprt. Reševalci in policija so ranjenim pomagali na pločniku in jih potem odvažali v bolnišnice.

Policija je že začela preiskavo dogodka in v jutranjih urah so policisti na prizorišču zbirali dokaze. Prav tako naj bi se na izredni seji že sešli predstavniki nacionalnega odbora za izredne razmere.

Predsednik države Klaus Iohannis je izrazil šokiranost zaradi incidenta in menil, da gre za zelo žalosten trenutek za romunski narod. Obenem je pojasnil, da obstajajo indici, da v klubu niso bila upoštevana pravila varnosti. "Imamo indice, da zakonska pravila niso bila spoštovana," je povedal Iohannis ter izrazil upanje, da bodo oblasti hitro in natančno izvedle preiskavo.

Zaradi dogodka naj bi premier Victor Ponta predčasno zaključil svoj obisk v Mehiki in se vrnil v Bukarešto.

Medtem so v državi razglasili tridnevno žalovanje.

STA


Najbolj brano