Najhuje šele prihaja

Veliko snežno neurje, ki je v ponedeljek zajelo severovzhodni del ZDA, vsaj v mestu New York še ni uresničilo bombastičnih napovedi o neurju zgodovinskih razsežnosti, vendar pa so tudi tam zvečer in čez noč prepovedali promet za vsa motorna vozila ter ustavili javni promet. Najhuje naj bi bilo danes.

NEW YORK > V ponedeljek je močno snežilo in pihal je tudi veter, zaradi česar je bilo v ZDA odpovedanih približno 7300 poletov, vendar pa se je v mestu New York proti večeru vreme uneslo in sneg se je že začel taliti. Župan Bill de Blasio je vztrajal pri črnogledih napovedih in je zatrdil, da bo najhuje čez noč. Javni promet so potem ustavili in od 23. ure zvečer po krajevnem času uvedli policijsko uro za osebna vozila na cestah.

Prepoved vožnje je za 13 okrožij uvedel tudi guverner države New York Andrew Cuomo in kršitelje posvaril, da jih čaka denarna kazen v višini 300 dolarjev. "Ni šala, če ljudje obtičijo na avtocestah," je dejal guverner. Podobne ukrepe so uvedli tudi v New Jerseyju, pa tudi v delih Connecticuta in Massachusettsa.

Za vsak primer so za danes množično zaprli šole, odpovedane so športne prireditve, oblasti pa pozivajo ljudi, naj ostanejo doma in pridejo na plano šele v sredo, ko bo ponovno zasijalo sonce.

V samem mestu New York je bilo v ponedeljek do večera snega le za dobrih deset centimetrov, težave pa je povzročal močan veter, čeprav ne tako močan, kot so napovedovali.

Orkanski vetrovi do 100 kilometrov na uro naj bi na severovzhod pripihali danes. Po mestih, kot je New York, posebne službe pobirajo brezdomce in jih vozijo v zavetišča, čeprav se je velik del znašel sam in zavzel vagone podzemne železnice, iz katerih so jih potem pregnali v zavetišča, ko so vlaki nehali voziti.

Vetrovi naj bi danes povzročali težave v oskrbi z elektriko in ovirali telefonske zveze, internet ter televizijske signale. Po številnih zloveščih svarilih oblasti in medijev, ki napovedujejo konec sveta, so ljudje nevarnost vzeli resno in se založili s hrano ter pijačo.

Cena za vrečo soli je čudežno zrasla, nekateri lastniki lokalov pa ponujajo posebne popuste za pogumne, ki si upajo ven. V ponedeljek za to kaj posebno veliko poguma ni bilo potrebno.

STA


Najbolj brano