“Najhuje je, da so mladi prekerci napadli druge mlade prekerce”

Liza Japelj Carone je Slovenka, ki živi v Parizu že več kot 30 let. Po včerajšnjih napadih pa jo je bilo prvič v življenju resnično strah: “Ko so se zvrstili napadi na Charlie Hebdo, je bila tarča napadov znana in strah ni bil vsesplošen. Zdaj pa so bili tarča običajni državljani, ki gredo v petek ven, na pijačo.”

Parižane je strah, saj so bili tarča napadov povsem običajni 
ljudje. Foto: Neva Volarič
Parižane je strah, saj so bili tarča napadov povsem običajni ljudje. Foto: Neva Volarič

PARIZ > “Najhuje je, da je bil napaden del mesta, kjer živijo mladi prekerci. In da so jih pravzaprav napadli drugi mladi prekerci, nad čemer se velja v resnici zamisliti,” je zaskrbljena.

Liza Japelj Carone je povedala, da je bila v petek zvečer s prijatelji na pesniškem večeru Tomaža Šalamuna. “Napadi so se zgodili na desni strani Sene, zato na drugo stran, kjer smo bili, ni bilo slišati ničesar in pravzaprav nismo vedeli, kaj se je zgodilo, dokler nismo začeli prek telefonov dobivati sporočil in klicev o eksplozijah in z vprašanji, če je z nami vse v redu. Šele takrat smo se zavedli razsežnosti napada. Bilo je pretresljivo. Nekateri kolegi so se odločili, da sploh ne bodo šli domov, ker jih je bilo groza uporabiti javni prevoz, in so prespali pri prijateljih,” je prve reakcije na napade doživljala Liza Japelj Carone.

V soboto je v Parizu vladalo mrtvilo. “Ljudje upoštevajo navodila oblasti, ki je prepovedala zbiranja in ne hodijo na ulice. Vse javne ustanove so zaprte, prav tako muzeji, veleblagovnice, celo parki, tržnice. Ulice so popolnoma prazne.”

Ali se bo v ponedeljek kaj spremenilo, Liza Japelj Carone ne more napovedati: “Napovedano je tridnevno žalovanje. Nato se bodo šole in javne ustanove verjetno odprle, čeprav natančno ne vemo, kaj bo.” TMV


Najbolj brano