Najbolj zadovoljni meščani Osla in Züricha

Med meščani evropskih mest so po raziskavi Eurobarometra s kakovostjo življenja najbolj zadovoljni v Oslu in Zürichu, najmanj pa v Istanbulu, Palermu in Atenah.

Najvišje zadovoljstvo med prebivalci so zabeležili v Oslu, 
Zürichu.
Najvišje zadovoljstvo med prebivalci so zabeležili v Oslu, Zürichu. 

LJUBLJANA > V Ljubljani je zadovoljnih 92 odstotkov ljudi, s tem se med 79 mesti, zajetimi v raziskavo, uvršča malo pod sredino, med evropskimi prestolnicami pa nekoliko višje od sredine.

Evropska komisija je danes predstavila rezultate pete raziskave Eurobarometer o doživljanju kakovosti življenja v evropskih mestih. Anketo, ki se osredotoča na kakovost infrastrukture in storitev, zaposlitvene možnosti, stanovanjske razmere, integracijo tujcev, občutek varnosti, raven onesnaženosti, zelene površine in čistočo, so izvedli v 79 mestih v Evropi. Od slovenskih je bila v anketo zajeta Ljubljana.

Rezultati kažejo visoko povezavo med občutkom varnosti in zadovoljstvom vprašanih o kakovosti njihovega življenja. Težave pri iskanju zaposlitve in cenovno dostopnih bivališč pa predstavljajo enega največjih izzivov, so zapisali v predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Najvišje zadovoljstvo med prebivalci so zabeležili v Oslu, Zürichu, Aalborgu, Vilni in Belfastu. Na drugi strani so med najmanj zadovoljnimi meščani Istanbula, Palerma in Aten. V primerjavi z raziskavo iz leta 2012 je raven zadovoljstva v večini mest stabilna.

Od konkretnih področij raziskava med drugim zajema zadovoljstvo z javnim prevozom in zdravstveno oskrbo. Kot je razvidno iz raziskave, je v približno polovici vseh mest z javnim prevozom zadovoljnih tri četrtine anketiranih. Najbolj so z javnim prevozom zadovoljni v Zürichu, na Dunaju in v Helsinkih, najmanj v Neaplju, Rimu in Palermu. Nasploh je zadovoljstvo visoko v nemških in švicarskih mestih, nizko pa v italijanskih.

V Ljubljani je zadovoljstvo z javnim prevozom 75-odstotno, s čimer se slovenska prestolnica uvršča v sredino mest, zajetih v raziskavo.

Tudi zadovoljstvo z zdravstveno oskrbo je po evropskih mestih zelo različno. V 10 mestih, med katerimi so švicarska, nizozemska in francoska, je zadovoljstvo z zdravstveno oskrbo več kot 90-odstotno. V 37 mestih, zajetih v raziskavo, je zadovoljstvo vsaj 80-odstotno, v Ljubljani pa nekoliko nižje, in sicer 69-odstotno.

V 16 mestih, med katerimi je tudi sedem evropskih prestolnic, pa je več kot polovica anketiranih z zdravstveno oskrbo nezadovoljna.

STA


Najbolj brano