Najbolj vestni pri plačevanju računov so Danci

V Evropi v povprečju približno 38 odstotkov družb spoštuje plačilne roke in ne zamuja s plačili. Med vsemi so najbolj redoljubna pri plačevanju danska podjetja, ki plačajo pravočasno več kot 90 odstotkov vseh računov. Slovenija se v tej primerjavi uvršča nekoliko nad povprečje.

Med evropskimi državami, kjer je največ težav s spoštovanjem plačilnih rokov, sta Velika Britanija in Portugalska.
Med evropskimi državami, kjer je največ težav s spoštovanjem plačilnih rokov, sta Velika Britanija in Portugalska. 

VELENJE > Analiza, v katero je bonitetna hiša Cribis Dun & Bradstreet iz Italije vključila plačane račune za več kot 27 milijonov družb v 28 državah, je pokazala velike razlike v plačilni disciplini tako med vključenimi evropskimi državami kot drugje po svetu.

Za Slovenijo je analizo pripravila bonitetna hiša I iz Ljubljane, odkoder so sporočili, da je plačilna disciplina boljša kot pri nas med drugim na Tajvanu, v Mehiki, ZDA in Kanadi, slabša pa je v Hongkongu, na Kitajskem in Filipinih.

Danska se redno uvršča v vrh držav, kjer se najbolj spoštujejo plačilni roki. Na drugem mestu po najnovejši raziskavi je Nemčija s skoraj 75 odstotkov pravočasno plačanih računov in na tretjem Madžarska (52,3 odstotka).
Med evropskimi državami, kjer je največ težav s spoštovanjem plačilnih rokov, sta Velika Britanija (le 24,1 odstotka računov plačanih do roka) in Portugalska (17,4 odstotka računov plačanih pravočasno).

Resne težave s plačilno disciplino imajo tudi v Grčiji, kjer je treba pri skoraj eni petini računov čakati na plačilo več kot 90 dni. Od teh je več kot polovica takih družb, ki v povprečju plačujejo račune z več kot 120-dnevno zamudo za dogovorjenim plačilnim rokom.

Med najbolj problematičnimi panogami v Evropi je rudarstvo, kjer je zgolj 12,7 odstotka računov plačanih pravočasno. Iz evropskega povprečja izstopa tudi trgovina, na splošno pa je v večini panog najbolj razširjena tendenca plačevanja računov z eno- do 30-dnevno zamudo, še posebej to velja za transport in proizvodnjo.

STA


Najbolj brano