Najaktivnejši Vajgl, najmanj Peterle

Najbolj aktiven evropski poslanec iz Slovenije je Ivo Vajgl (Alde/Desus), najmanj pa Lojze Peterle (EPP/NSi), vsaj sodeč po spletni strani MEPRanking.eu, ki zbira podatke iz Evropskega parlamenta o številu poslanskih vprašanj, predlogov, poročil, amandmajev, mnenj, govorov in izjav.

Lojze Peterle Foto: Rasto Bozic
Lojze Peterle Foto: Rasto Bozic

BRUSELJ > Kot izhaja iz teh podatkov, sta v najmanj aktivni trojici poslancev iz Slovenije poleg Lojzeta Peterleta še Romana Tomc (EPP(SDS) in Franc Bogovič (EPP/SLS). V najbolj aktivni trojici sta medtem poleg Iva VajglaMilan Zver (EPP/SDS) in Tanja Fajon (S&D/SD). Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) in Patricija Šulin (EPP/SDS) sta v sredini.

Celotna slovenska osmerica se sicer vsaj po sedanjih podatkih zvrsti med 67. mestom, ki pripada Vajglu z 287 točkami, in 641. mestom, na katerem je s 133 točkami pristal Peterle. Glede na to da je vseh evropskih poslancev 751, to pomeni, da niti v najbolj pridni deseterici niti v najbolj leni ni Slovencev.

Med vsemi 751 poslanci se je sicer na prvo mesto kot najaktivnejši prebil Italijan Nicola Caputo iz vrst socialistov in demokratov (S&D). Tudi v največji Evropski ljudski stranki (EPP), je na prvem mestu Italijan, Giovanni La Via, ki je sicer v skupnem seštevku deveti. Med liberalci (Alde) je na prvem mestu Hrvat Ivan Jakovčić, ki skupno zaseda peto mesto.

Na čisto zadnjem, 751. mestu, je medtem Britanec Daniel Dalton iz vrst konservativcev (ECR) z nič točkami. Tesno za petami sta mu s po eno točko Belgijka Anneleen Van Bossuyt prav tako iz ECR ter Nemec Thomas Händel iz levice (GUE/NGL).

Vodje političnih skupin so se medtem na MEPRanking.eu bolj slabo odrezali, saj jim verjetno zaradi vodstvenih nalog ne ostaja toliko časa in energije za redne poslanske naloge. Vodja EPP Manfred Weber je tako na 699. mestu, vodja S&D Gianni Pittella na 608. mestu, vodja ECR Syed Kamall na 596. mestu.

Prvi mož poslancev Aldeja Guy Verhofstadt na 675. mestu tako ne izstopa. Malo boljša je vodja poslancev GUE/NGL Gabriele Zimmer na 417. mestu. Sopredsedujoča Zelenim v Evropskem parlamentu Rebecca Harms in Philippe Lamberts sta na 278. in 660. mestu, medtem ko je vodja evroskeptične Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD) Nigel Farage šele 739.

STA


Najbolj brano