Nagrada Saharov letos savdskemu blogerju Badaviju

Dobitnik letošnje nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo za dosežke na področju človekovih pravic podeljuje Evropski parlament, je savdski aktivist, pisatelj in bloger Raif Badavi.

Dobitnik letošnje nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo za 
dosežke na področju človekovih pravic podeljuje Evropski 
parlament, je savdski aktivist, pisatelj in bloger Raif Badavi. Foto: Vir: Wikipedia
Dobitnik letošnje nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo za dosežke na področju človekovih pravic podeljuje Evropski parlament, je savdski aktivist, pisatelj in bloger Raif Badavi. Foto: Vir: Wikipedia

STRASBOURG > 31-letnega Badavija so savdske oblasti obsodile na deset let zapora, 1000 udarcev z bičem in visoko denarno kazen, ker da je na svojem blogu žalil islam. Doslej je prejel le prvih 50 udarcev, januarja letos, naslednja bičanja pa so oblasti večkrat preložile zaradi Badavijevega slabega zdravja.

Nagrajenca je danes dopoldne v Strasbourgu izbrala t. i. konferenca predsednikov parlamenta, njegovo ime pa je pravkar razglasil predsednik parlamenta Martin Schulz. Razglasitvi je sledil dolg aplavz evropskih poslancev. Decembra bodo Badaviju nagrado svečano podelili na prireditvi v Strasbourgu.

Evropski parlament nagrado Saharov vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora.

Letos sta bila v ožjem izboru kandidatov še umorjeni predstavnik ruske opozicije Boris Nemcov ter venezuelski politični zaporniki in opozicija vladajočim socialistom predsednika Nicolasa Madure. Lani je nagrado prejel ginekolog iz Konga Denis Mukwege.

STA


Najbolj brano