Nadaljuje se evakuacija iz Alepa

Z zadnjih območij v Alepu, ki so še v rokah upornikov, so davi evakuirali okoli 3000 ljudi. Z okoli 45 avtobusi so jih prepeljali zahodno od mesta, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil zdravnik Ahmad Dbis, vodja ekipe zdravnikov in prostovoljcev, ki usklajuje evakuacije.

Alep Foto: Wikipedia
Alep Foto: Wikipedia

BEJRUT > V prvem konvoju je bilo 20 avtobusov z več kot 1000 uporniki in njihovimi družinami, v drugem, ki je prispel slabi dve uri kasneje, pa 25 z okoli 2000 ljudmi, je sporočil zdravnik Ahmad Dbis.

Kot poroča AFP, je čez noč na mrazu čakalo na odhod iz Alepa več kot 30 avtobusov, polnih ljudi.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je iz mesta lahko odšlo le 350 ljudi, potem ko sta Rusija in Turčija pozvali sirski režim, naj petim avtobusom dovoli prestop zadnje nadzorne točke. Po poročanju BBC naj bi bila med njimi tudi sedemletna Bana Alabed, ki je zaslovela s tvitanjem o razmerah v obleganem Alepu.

Odhod preostalih avtobusov je bil odložen do evakuacije ljudi iz dveh vasi na severozahodu Sirije, ki ju oblegajo uporniki.

Po navedbah sirskega observatorija so iz vasi Fua in Kafraja davi evakuirali okoli 500 ljudi, ki so na poti na območje pod vladnim nadzorom v Alepu.

Dogovor o evakuaciji iz nekoč največjega sirskega mesta sta sklenili Rusija in Turčija, nadzoruje pa ga Mednarodni odbor rdečega križa.

STA


Najbolj brano