Nad Sinajem strmoglavilo rusko letalo z več kot 200 potniki

Nad polotokom Sinaj je danes strmoglavilo rusko letalo z več kot 200 potniki, so potrdili v kabinetu egiptovskega premierja Šerifa Ismaila. Airbus A321 je poletel iz letovišča Šarm el Šejk in je bil na poti v ruski Sankt Peterburg. Ostanke letala so že našli.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

KAIRO > Na krovu letala je bilo 217 potnikov, pretežno ruskih turistov, od tega 17 otrok, in sedem članov posadke. Z njim je upravljala ruska letalska družba Kogalimavija. Po poročanju ruskih medijev je bilo letalo staro 18 let in je bilo v lasti sibirske družbe od marca 2012.

23 minut po vzletu ob 5.51 po srednjeevropskem času ciprski nadzor zračnega prometa ni uspel vzpostaviti stika z njim, je sporočila ruska letalska agencija Rosaviacija. Na letališču Pulkovo v Sankt Peterburgu so ga pričakovali ob 12. uri po lokalnem času. Tam so sedaj vzpostavili poseben center za pomoč svojcem potnikov.

Po nekaterih podatkih naj bi rusko letalo zaprosilo za zasilni pristanek, malo preden je izginilo z radarjev. Ruska tiskovna agencija Tass ob sklicevanju na vire na mednarodnem letališču v Kairu piše, da je letalo letelo na višini 9000 metrov, ko je pilot stopil v stik z nadzorom zračnega prometa. Po tem so z letalom izgubili stik.

Egiptovska vojaška letala so po navedbah oblasti že našla razbitine potniškega letala. Te naj bi se nahajale na goratem območju in na prizorišče so napotili 45 reševalnih vozil, je sporočila vlada v Kairu.

Glede na navedbe predstavnikov varnostnih oblasti na območju je sicer letalo popolnoma uničeno in bojijo se, da so vsi potniki najverjetneje mrtvi, navaja ruski Sputnik News.

Egiptovske oblasti so izključile možnost, da bi letalo strmoglavili islamistični skrajneži, ki so sicer dejavni na delih Sinaja.

Na območju strmoglavljenja naj ne bi vladali niti zaostreni vremenski pogoji. Bilo je nekaj oblakov, vidljivost pa je bila dobra.

STA


Najbolj brano