Nad Dalmacijo se je razbesnela silovita nevihta

Dalmacijo med Zadrom in Splitom je v noči na torek zajela močna nevihta, poroča hrvaški vremenoslovski spletni portal Crometeo.hr. V ujmi je bilo poškodovanih najmanj 25 plovil, poplavljenih je bilo več objektov, poročajo pa tudi o poplavljenih cestah in motnjah v oskrbi z elektriko.

V ujmi je bilo poškodovanih najmanj 25 plovil Foto: Vir: Slobodna Dalmacija
V ujmi je bilo poškodovanih najmanj 25 plovil Foto: Vir: Slobodna Dalmacija

ZAGREB > Neurje z močnim vetrom in dežjem je v ponedeljek zvečer najprej zajelo širše območje Zadra. V kratkem času je padlo tudi do 50 litrov dežja in toče na kvadratni meter. Voda je poplavila ulice ter nekaj deset družinskih hiš. Na portalu poudarjajo, da v samem Zadru sploh ni deževalo.

Gasilci so reševali tudi voznike in avtomobile, ki so obtičali na cestah, ponekod tudi v več kot meter globoki vodi. Strele so povzročile tudi občasne prekinitve telefonskih povezav.

V Pakoštanah pa je velik plimni val morja poplavil več gostinskih lokalov ob obali sredi mesta.

Ponoči je neurje zajelo tudi območje Šibenika. Največ dežja so na tem območju namerili pri Pirovcu, 43 litrov na kvadratni meter. Tudi tam so imeli težave s poplavljenimi cestami in dobavo elektrike.

V zgodnjih jutranjih urah so gasilci večkrat posredovali na območju Splita. V nekaj urah je padlo tudi 35 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot mesečno julijsko povprečje, ki znaša 28 litrov. V morju pred Splitom so opazili tudi več vodnih tromb.

Zaradi neurja v Dalmaciji je bilo poškodovanih najmanj 25 plovil, ki so nasedla ali trčila, še navaja portal.

STA


Najbolj brano