Načrt EU v desetih točkah za ukrepanje v odziv na krizo v Sredozemlju

Evropska komisija je danes v Luksemburgu na skupnem zasedanju zunanjih in notranjih ministrov EU predstavila načrt v desetih točkah za ukrepanje v odziv na krizo z begunci v Sredozemlju.

Evropska komisija je danes v Luksemburgu na skupnem 
zasedanju zunanjih in notranjih ministrov EU predstavila 
načrt v desetih točkah za ukrepanje v odziv na krizo z begunci 
v Sredozemlju. Foto: Wikipedia
Evropska komisija je danes v Luksemburgu na skupnem zasedanju zunanjih in notranjih ministrov EU predstavila načrt v desetih točkah za ukrepanje v odziv na krizo z begunci v Sredozemlju. Foto: Wikipedia

LUXEMBOURG > Zunanji in notranji ministri so načrt podprli, v četrtek bodo o njem na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali voditelji članic EU.

Evropska komisija bo maja predstavila celovito evropsko strategijo o migracijah za reševanje strukturnih problemov, danes potrjeni načrt v desetih točkah pa predvideva takojšnje ukrepanje.

> Prva točka predvideva krepitev že obstoječih skupnih operacij v Sredozemlju Triton in Pozejdon s povečanjem finančnih sredstev in razširitvijo področja delovanja.

> Drugi ukrep se nanaša na sistematična prizadevanja za zaseg in uničenje plovil, ki jih uporabljajo tihotapci z ljudmi, ter na ukrepanje proti tihotapcem v Sredozemlju po vzoru pomorske operacije Atalante ob somalijski obali.

> Tretja točka predvideva redna usklajevanja in tesno sodelovanje obstoječih agencij Europol, Frontex, Evropskega azilnega podpornega urada (EASO) in Eurojust pri zbiranju informacij o delovanju tihotapcev in sledenju njihovim financam.

> Četrti ukrep predvideva, da EASO napoti ekipe v Italijo in Grčijo za pomoč pristojnim službam pri obravnavi prošenj za azil.

> Peti ukrep predvideva zagotovitev odvzema prstnih odtisov vseh migrantov.

> Šesta točka predvideva preučitev možnosti za vzpostavitev mehanizma za nujno premestitev beguncev oziroma migrantov.

> Sedma točka se nanaša na prostovoljni pilotski projekt EU za preselitev beguncev oziroma migrantov, vključno z zagotovitvijo določenega števila mest osebam, ki potrebujejo zaščito.

> Osmi ukrep predvideva vzpostavitev novega programa za hitro vračanje nezakonitih migrantov, ki naj bi ga usklajevala agencija za upravljanje zunanje meje Frontex.

> Deveta točka se nanaša na sodelovanje z državami okoli Libije in krepitev pobud, povezanih z Nigrom.

> Deseti ukrep pa predvideva namestitev uradnikov za zvezo za priseljevanje v ključnih tretjih državah za zbiranje obveščevalnih podatkov o migracijskih tokovih in krepitev vloge delegacij EU po svetu.

NR


Najbolj brano