Na vzhodu Ukrajine v zadnjih dveh dneh več kot 30 mrtvih

V spopadih med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine je v zadnjih 48 urah umrlo najmanj 30 ljudi, na tisoče Ukrajincev pa je iz strahu pred morebitnimi novimi spopadi zapustilo Doneck in Lugansk. Iz Rusije medtem poročajo o ukrajinskem izstrelku, ki je ubil ruskega državljana.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko  Foto: STA
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko  Foto: STA

KIJEV > Ukrajinske sile so v soboto zvečer bombardirale več oporišč proruskih aktivistov v provincah Doneck in Lugansk in po navedbah ukrajinskih oblasti uničile tri, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo v soboto na območju Donecka in Marinke v spopadih ubitih 12 ljudi, prav toliko jih je bilo ranjenih.

Oblasti v ruski regiji Rostov, ki meji na Ukrajino, so medtem sporočile, da je izstrelek iz Ukrajine zadel stanovanjsko hišo in ubil ruskega državljana. “Okoli 9. ure je iz Ukrajine na območje mesta Doneck (v Rostovu) priletel izstrelek. Poškodovani sta bili dve zasebni hiši na ulici Baltijskaja. Ruski državljan, rojen leta 1967, je bil pri tem ubit,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass povedal predstavnik lokalnih oblasti.

Moskva je Kijev po incidentu že posvarila pred “nepovratnimi posledicami”. “Ruska stran smatra provokacijo kot še eno dejanje agresije Ukrajine. Incident kaže na izjemno nevarnost eskalacije napetosti na rusko-ukrajinski meji, ki ima lahko nepovratne posledice, za kar bo odgovorna Ukrajina,” je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Ukrajinski nacionalni varnostni in obrambni svet vpletenost ukrajinskih sil v incident v ruskem Donecku zavrača. “Sile protiteroristične misije ne streljajo na ozemlje sosednje države ali na hiše tam,” je dejal predstavnik sveta Andrej Lisenko.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes sporočil, da se zaradi “trenutne situacije v Ukrajini” v nasprotju s prvotnimi napovedmi ne bo udeležil današnjega finala svetovnega prvenstva v nogometu v Braziliji. Brazilska vlada je v soboto sporočila, da je Porošenko sprejel vabilo na ogled tekme v Riu de Janeiru, kjer bi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom lahko razpravljala o ukrajinski krizi, navaja AFP.

STA


Najbolj brano