Na vzhodu Ukrajine v 24 urah ubitih 41 vojakov in civilistov

V enem najbolj krvavih dni od začetka konflikta v Ukrajini pred devetimi meseci je bilo ubitih najmanj 41 ukrajinskih vojakov in civilistov, so sporočile oblasti v Kijevu in predstavniki proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine. V to številko je vključenih tudi 13 žrtev današnjega napada na trolejbus v Donecku.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KIJEV > Po podatkih oblasti v Kijevu je bilo v spopadih od sredinega popoldneva ubitih deset ukrajinskih vojakov. Poveljnik upornikov Eduard Basurin pa je sporočil, da je bilo še deset civilistov ubitih v kraju Gorlivka v doneški regiji. Iz sosednje regije Lugansk, ki je prav tako v rokah separatistov, so sporočili, da je bilo na njihovem območju ubitih najmanj osem ljudi.

Da se razmere na vzhodu Ukrajine nevarno zaostrujejo, je danes ocenil tudi poveljnik sil zveze Nato v Evropi Philip Breedlove. Spopadi so po njegovih ocenah dosegli raven pred sporazumom o prekinitvi ognja, ki sta ga sprti strani sklenili septembra lani v Minsku.

"Sile, ki imajo rusko podporo, so obnovile zmogljivosti. Na nekaterih krajih so stično črto premaknili proti zahodu," je v Bruslju ocenil ameriški general.

Breedlove je še dejal, da ne more potrditi navedb ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, ki je v sredo izjavil, da je na vzhodu Ukrajine 9000 ruskih vojakov. Nato v tem trenutku "ne more potrditi navzočnosti dodatnih sil v Ukrajini", je dodal.

O razmerah v Ukrajini so govorili na zasedanju vojaškega odbora Nata v Bruslju, ki se ga je udeležil tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Andrej Osterman.

STA


Najbolj brano