Na vzhodu Ukrajine sestrelili dve ukrajinski vojaški letali

Na vzhodu Ukrajine sta bili nad območjem, ki je v rokah proruskih separatistov, danes sestreljeni dve ukrajinski vojaški letali, je sporočila ukrajinska vojska. Kot so kasneje sporočili iz Kijeva, sta bili letali sestreljeni z ozemlja Rusije. Sprva so mediji poročali, da so letali sestrelili separatisti.

 Foto: STA
Foto: STA

KIJEV > Kot je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Oleksij Dmitraškivski, usoda pilotov letal ni znana. Povedal je še, da sta bili letali suhoj sestreljeni blizu kraja Snižne.

Predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Andrej Lišenko je kasneje povedal, da sta bili letali na višini 5200 metrov, ko sta bili sestreljeni. To po njegovih besedah pomeni, da ju niso sestrelili separatisti, saj ti s svojimi premičnimi raketometi te višine ne morejo doseči.

"Letali sta bili sestreljeni z močnimi protiletalskimi raketnimi sistemi - po začasnih informacijah z raketami z ozemlja Ruske federacije," je zatrdil.

Ukrajina je že v preteklosti trdila, da so bila njena vojaška letala sestreljena z ozemlja Rusije, a so v Moskvi to vsakič zanikali.

Ukrajinski letali sta bili sestreljeni šest dni po strmoglavljenju malezijskega potniškega letala z 298 ljudmi na krovu. Še vedno ni znano, kaj se je zgodilo z letalom. Najverjetneje je bilo sestreljeno.

Mednarodni odbor Rdečega križa je medtem danes sporočil, da po njegovi oceni v Ukrajini že poteka državljanska vojna. Sprti strani je pozval k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava oziroma prava o oboroženih konfliktih ter zaščiti civilistov.

Uradna klasifikacija Ukrajine med države, v katerih divja državljanska vojna, med drugim pomeni, da bi lahko sčasoma tistim, ki sodelujejo v spopadih, na mednarodnih sodiščih sodili zaradi vojnih zločinov.

Mednarodni odbor Rdečega križa bdi nad spoštovanjem ženevskih konvencij, v katerih so zapisana pravila ravnanja v konfliktih. Mednarodno pravo med drugim bojujočim se stranem nalaga, da morajo spoštovati in zaščiti civiliste ter vse tiste, ki ne - ali vsaj ne več - sodelujejo v spopadih, vključno z ranjenimi in priprtimi.

STA


Najbolj brano