Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo spopadi

Z vzhoda Ukrajine danes prihajajo nova poročila o spopadih. V Donecku, kjer se zaostrujejo humanitarne razmere, odmevajo eksplozije, ukrajinska vojska naj bi obstreljevala tudi več drugih krajev na območju.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je  v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel zavzel za nadaljevanje pogajanj za rešitev ukrajinske krize Foto: STA
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel zavzel za nadaljevanje pogajanj za rešitev ukrajinske krize Foto: STA

DONECK > Po navedbah mestnih oblasti v Donecku so raketni izstrelki eksplodirali v stanovanjski soseski v bližini letališča, lokalni prebivalci pa se skrivajo v kleteh in zakloniščih, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Eksplozije je potrdil tudi novinar francoske tiskovne agencije AFP.

O obstreljevanju poročajo tudi iz mest Gorlivka, Jenakijevo in Makejevka.

V Donecku s približno milijonom prebivalcev se zaradi spopadov med vojsko in proruskimi separatisti slabšajo humanitarne razmere. Oblasti so nedavno ustavile oskrbo z vodo, saj naj bi bila v spopadih poškodovana napeljava, ki z elektriko oskrbuje postaje za filtriranje vode.

Ukrajinska vojska vodi intenzivno ofenzivo na Doneck in Lugansk, v katerih so separatisti maja razglasili ljudski republiki. Tudi v Lugansku vlada veliko pomanjkanje vode, hrane in elektrike in ljudje ob vse ožjem obroču okrog mesta vsak dan množično bežijo.

Mednarodna prizadevanja za rešitev krize še niso prinesla rešitve. Tudi zunanji ministri Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije v Berlinu v nedeljo niso dosegli napredka. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je danes v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel zavzel za nadaljevanje pogajanj.

Merklova je potrdila, da bo v soboto obiskala Kijev, kjer se bo sestala s Porošenkom in premierom Arsenijem Jacenjukom. Gre za njen prvi obisk v Ukrajini od začetka krize, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano