Na volitvah v Kataloniji zmagali zagovorniki neodvisnosti, a brez absolutne večine

Na nedeljskih regionalnih volitvah v Kataloniji so zmagale separatistične stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost od Španije. Po 99 odstotkih preštetih glasovnic je enotna lista Junts pel Si (Skupaj za da) skupaj z marksistično levo stranko CUP osvojila 72 sedežev v 135-članskem parlamentu, a sama ni dobila absolutne večine.

 Na nedeljskih regionalnih volitvah v Kataloniji so zmagale 
separatistične stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost od 
Španije Foto: Peter Verč
Na nedeljskih regionalnih volitvah v Kataloniji so zmagale separatistične stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost od Španije Foto: Peter Verč

BARCELONA > “Skupaj za da”, ki jo sestavljajo konservativna nacionalistična stranka CDC, strankarska naveza Levica/Zeleni (ICV), leva separatistična ERC in še nekaj manjših skupin, je namreč dobila le 47,8 odstotka glasov, kar po poročanju tujih tiskovnih agencij kaže, da večina Kataloncev ne podpira neodvisnosti Katalonije. Zanjo je namreč glasovalo 1,9 milijona Kataloncev, ki so oddali svoj glas.

“Zmagali smo,” je po volitvah dejal predsednik katalonske vlade Artur Mas. Separatisti trdijo, da imajo jasen mandat za ustanovitev neodvisne države.

A v Madridu se s to oceno ne strinjajo in si izide razlagajo kot poraz katalonskih separatistov. Tiskovni predstavnik vladajoče španske Ljudske stranke (PP) Pablo Casado je izpostavil, da separatistom ni uspelo, ker niso dobili večine glasov. “Te volitve bi morale enkrat za vselej končati razpravo o neodvisnosti,” je dejal. Ob tem je napovedal, da bo vlada v Madridu “še naprej branila enotnost Španije”.

“Separatisti so izgubili na plebiscitu,” je v odzivu na izide poudaril tudi vodja španskih opozicijskih socialistov Pedro Sanchez.

Načrt Masove koalicije, da v primeru parlamentarne večine po volitvah izpelje 18-mesečni načrt, ki bi pripeljal do odcepitve, sicer ni ogrožen, saj ima Mas podporo CUP.

Na volišča je v nedeljo prišlo 77 odstotkov od skupno 5,5 milijona katalonskih volilcev.

Mas se je odločil volitve povezati z glasovanjem o neodvisnosti, ker vlada v Madridu vztrajno zavrača izvedbo dejanskega referenduma o tem vprašanju. Po zgledu škotskega so ga Katalonci hoteli izpeljati že novembra lani, a je vmes poseglo špansko ustavno sodišče, nakar je proces zvodenel v simbolično glasovanje o neodvisnosti.

Vlada premierja Mariana Rajoya v Madridu se sklicuje na z ustavo določeno enotnost španskega naroda in referenduma ne dovoli, češ da bi kršil ustavno določilo, po katerem lahko referendum o suverenosti skliče zgolj nacionalna vlada, na njem pa da bi morali glasovati vsi Španci.

Evropska komisija pa je Masovi vladi tik pred volitvami poslala jasno sporočilo, da bi Katalonija po enostranski razglasitvi neodvisnosti postala tretja država in bi bila avtomatično izločena iz Evropske unije.

STA


Najbolj brano