Na volitvah v Iranu zmagali reformisti

V drugem krogu parlamentarnih volitev v Iranu so v petek zmagali reformistični in zmerni kandidati, kažejo končni uradni izidi. Od 68 poslanskih sedežev, kolikor so jih izbirali v petek, jih je Lista upanja, ki podpira zmernega predsednika Hasana Rohanija, dobila 38, konservativci 18, neodvisni pa 12.

Hasan Rohani Foto: Wikipedia
Hasan Rohani Foto: Wikipedia

TEHERAN > To pomeni, da prvič od leta 2004 v parlamentu ne bodo več imeli večine konservativci ter da bosta dve glavni politični usmeritvi v parlamentu skoraj izenačeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reformisti bodo skupaj z glasovi iz prvega kroga volitev imeli v novem sklicu parlamenta 133 poslancev. Ne bodo sicer imeli večine, a bodo največja poslanska skupina v 290-članskem parlamentu.

Konservativci bodo po dosedanjih podatkih imeli skupno 125 poslancev, neodvisni pa 26.

Takšen izid pomeni tudi uspeh in izraz podpore predsedniku Hasanu Rohaniju, ki je prepričljivo zmagal na predsedniških volitvah leta 2013 in si nato prizadeval za zbliževanje z Zahodom ter julija lani z velikimi silami sklenil zgodovinski dogovor o iranskem jedrskem programu, ki je prinesel odpravo mednarodnih sankcij. Med konservativci so medtem številni glasni nasprotniki Zahoda in jedrskega sporazuma.

Sedaj bo treba počakati na stališče neodvisnih poslancev, ali se bodo povezali z reformisti in zmernimi poslanci, da bi tako dobili večino. Tudi če se to ne bo zgodilo, pa lahko reformisti računajo na bolj spravljive pragmatične konservativce, saj so najbolj skrajni, ki so nasprotovali politiki odpiranja države, izpadli že v prvem krogu volitev, poroča AFP.

V dosedanjem parlamentu imajo sicer konservativci več kot 200 poslancev.

V novem sklicu bo tudi največ poslank od iranske islamske revolucije leta 1979. V drugem krogu so bile namreč izvoljene štiri poslanke, tako da jih bo v parlamentu skupno 17, od tega 15 reformatork. V dosedanjem parlamentu jih je bilo devet in vse so bile konservativke.

Novi sklic parlamenta se bo sestal konec maja, ko bodo izvolili tudi predsednika parlamenta.

Drugi krog volitev je v petek potekal v volilnih enotah, kjer noben kandidat v prvem krogu 26. februarja ni dobil potrebnih 25 odstotkov glasov.

STA


Najbolj brano