Na volitvah na Finskem slavila opozicijska Stranka centra

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Finskem je po končnih izidih zmagala opozicijska Stranka centra. Na drugo mesto se je uvrstila evroskeptična stranka Finci. Novi finski premier bo tako postal vodja Stranke centra, 53-letni milijonar in nov obraz v finski politiki Juha Sipilä.

Novi finski premier Juha Sipilä  Foto: Wikipedia
Novi finski premier Juha Sipilä  Foto: Wikipedia

HELSINKI > Liberalno-kmetijska stranka Juhe Sipile je osvojila 49 mandatov v 200-članskem parlamentu. Evroskeptični Finci so si zagotovili 38 sedežev. Na tretje mesto se je uvrstila konservativna Nacionalna koalicija dosedanjega premierja Alexandra Stubba s 37 sedeži, socialdemokrati so četrti s 34 sedeži.

“Zelo sem zadovoljen s temi rezultati,” je po objavi izidov izjavil Sipilä. Njegova prva naloga bo sestaviti koalicijo. Verjetno ga čaka več tednov napornih pogajanj, za zdaj pa še ni razkril, s katerimi strankami želi sodelovati.

Sipilä je volilce prepričeval zlasti s svojo poslovno uspešnostjo, s katero naj bi zagotovil izboljšanje produktivnosti in konkurenčnosti države.

Dosedanji premier Stubb je priznal poraz in čestital Sipili za zmago. “Juha, pripravi se, to ni preprosto delo,” je svojemu nasledniku sporočil Stubb.

Kot vse kaže, so volilci dosedanjo vlado “kaznovali” zaradi slabih gospodarskih razmer v državi. Bruto domači proizvod se je v minulih štirih letih skrčil za tri odstotke, zgodila se je kriza telekomunikacijskega velikana Nokie. Slabitev povpraševanja iz Rusije in območja evra je močno udarila tudi drugi nosilni steber finskega gospodarstva, papirno industrijo.

STA


Najbolj brano