Približno 300 beguncev na poti iz Budimpešte obtičalo na avstrijski meji

Približno 300 beguncev, ki so se danes z vlakom odpravili iz Budimpešte proti Dunaju, je obtičalo na avstrijski meji. Avstrijske železnice so sporočile, da je bil vlak ob prihodu v madžarski Hegyeshalom na meji z Avstrijo prenatrpan. Zato so železnice madžarsko policijo zaprosile, naj z vlaka odstranijo presežne potnike.



Nemčija je sicer pred dnevi za sirske državljane prekinila 
izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce 
za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili 
v unijo.
Nemčija je sicer pred dnevi za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v unijo. 

DUNAJ, BUDIMPEŠTA> Tiskovni predstavnik avstrijske policije Roman Haslinger pa je pojasnil, da so z vlaka zaradi preverjanja dokumentov izkrcali vse begunce. Dodal je, da bodo begunce, ki so jih že registrirali na Madžarskem, vrnili v Budimpešto, ostalim pa bodo dovolili nadaljevati pot proti Nemčiji oz. jih bodo namestili v azilne centre v Avstriji, če bodo v Avstriji zaprosili za azil.

V skladu z dublinsko uredbo morajo prosilci za azil ostati v tisti članici EU, kjer so jih registrirali oz. so zaprosili za azil. Večina beguncev, ki v EU pridejo po balkanski poti, ima sicer za cilj Nemčijo.

Vlak bo zaradi kaosa na meji imel večurno zamudo. Opoldne je Budimpešto zapustil še en vlak, namenjen proti Dunaju. Avstrijske železnice tudi pri tem računajo na večurno zamudo. Njihovi predstavniki za avstrijsko tiskovno agencijo APA niso mogli oceniti, koliko beguncev je na drugem vlaku.

APA ocenjuje, da bo madžarska policija begunce na teh vlakih zaradi pomanjkljive dokumentacije odstranila iz vagonov in odpeljala v azilne domove. Dunajske oblasti ne predvidevajo, da bo tamkajšnjo glavno železniško postajo danes doseglo več beguncev kot sicer. Mestne oblasti računajo, da bo Madžarska “sprejela ustrezne ukrepe v skladu s svojo odgovornostjo”.

Dopoldne je sicer v Budimpešti na stotine migrantov zasedlo vlake v smeri Nemčije in Avstrije. Policisti, ki so na železniški postaji Keleti beguncem preprečevali vstop na vlake, so se umaknili in beguncem pustili proste roke, čeprav številni niso imeli ustreznih vizumov za potovanje po EU.

STA


Najbolj brano