Na srbsko-madžarski meji zabeležili rekorden dnevni prehod beguncev

Na Madžarsko je prek Srbije v ponedeljek vstopilo rekordno število beguncev, to je skupaj 2093, je danes sporočila madžarska policija. Gre za največje število vstopov v enem dnevu. Migranti so mejo prečkali blizu kraja Roszke, na Madžarsko pa prispeli le nekaj dni pred dokončanjem ograje, ki jo na meji s Srbijo gradi Budimpešta.



Število beguncev, ki želji v EU,  se povečuje.
Število beguncev, ki želji v EU, se povečuje. 

BUDIMPEŠTA > Pri več kot 2000 beguncih, ki so v ponedeljek vstopili na Madžarsko, gre za del vala okoli 7000 beguncev, katerih napredovanje v EU je minuli teden z razglasitvijo izrednih razmer in zaprtjem meje z Grčijo ustavila Makedonija. Skopje je nato v soboto odpravilo blokado meje in s tem sedemtisočerici migrantov omogočilo pot naprej.

Številni begunci so ob prihodu na Madžarsko dopisnikom francoske tiskovne agencije AFP predstavili dogajanje v Makedoniji, kjer so bili priče hudim izgredom ter uporabi pištol in solzivca s strani policije.

Madžarska je v letošnjem letu registrirala več kot 100.000 prošenj za azil, več kot dvakrat več kot v celotnem lanskem letu. Leta 2012 je bilo prošenj za azil le 2000.

Število beguncev se je drastično, na okoli 1500 dnevno, povečalo ta mesec, potem ko je Budimpešta napovedala gradnjo žičnate ograje na meji s Srbijo. Begunci so v minulih dneh na Madžarsko vstopili ob železniški progi blizu kraja Roszke, enem izmed redkih odsekov meje, ki jih ograja še ni zablokirala. Konservativna madžarska vlada je napovedala, da bo meja popolnoma zaprta do konca avgusta.

Ograja je le eden izmed ostrih proti beguncem sprejetih ukrepov na Madžarskem. Mednje štejejo še zaostrovanje azilne zakonodaje, kazni za nezakonito prečkanje meje in načrte za trajno zaprtje begunskih centrov.

STA


Najbolj brano