Na severu Nemčije po hudem neurju še vedno težave v železniškem prometu

Na severu Nemčije, ki ga je v četrtek popoldne prizadelo silovito neurje, ki je zahtevalo sedem življenj, imajo danes še vedno številne težave. Močno je moten železniški promet med večjimi severnonemškimi mesti, okoli 10.000 ljudi je še vedno brez elektrike.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

HANNOVER > Neurje Xavier z vetrovi do 130 kilometrov na uro je sever Nemčije doseglo v četrtek pozno popoldne. Močan veter je ruval drevesa in podiral reklamne panoje. Umrlo je sedem ljudi, večina v avtomobilih, na katere so padle veje ali drevesa.

“Večine tračnic na severu in vzhodu Nemčije še vedno ni mogoče uporabljati,” je danes sporočil tiskovni predstavnik nemških železnic. Železniški promet med Hamburgom, Hannovrom in Berlinom je prekinjen, saj delavci nemških železnic s tirov odstranjujejo veje in podrta drevesa ter popravljajo okvarjene kable. To bi po navedbah predstavnika Deutsche Bahn lahko trajalo ves dan.

Več sto potnikov je moralo noč preživeti na železniških postajah. Nekateri so prespali v vlakih, ki so jih nemške železnice uredile za spanje.

Na železniški postaji v kraju Minden na zahodu Nemčije je tako za osem ur obtičalo 370 potnikov dveh hitrih vlakov. Še kakih sto jih je obtičalo v regionalnih vlakih. Pot so lahko nadaljevali davi okoli 5. ure.

V okolici Hamburga se razmere počasi normalizirajo, je pa promet še vedno močno moten.

Berlinski gasilci so sporočili, da so v nemški prestolnici še vedno izredne razmere ter na pomoč poklicali prostovoljce.

V zvezni deželi Mecklenburg-Pomorjansko je brez elektrike v četrtek ostalo 35.000 ljudi. Danes jih je brez oskrbe z električno energijo še okoli 10.000.

STA


Najbolj brano