Na severu Nemčije hudo neurje s tornadom zahtevalo smrtno žrtev

Sever Nemčije je ponoči prizadelo močno neurje. V kraju Bützow je pustošil celo tornado, ki je povzročil veliko škodo. V Hamburgu je neurje zahtevalo tudi smrtno žrtev, številni so bili poškodovani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fotografija je simbolična. Foto: Marko Koroĺˇec
Fotografija je simbolična. Foto: Marko Koroĺˇec

HAMBURG > Najhuje je bilo v kraju Bützow pri Rostocku, ki ima okoli 8000 prebivalcev. Po navedbah tamkajšnjih prebivalcev je v kraju pustošil tornado in trgal strehe s stavb. Razkrilo je tudi tamkajšnjo bolnišnico in dom za ostarele. Gasilci so imeli več kot 150 intervencij.

Župan Christian Grüschow je opisal, da je neurje povzročilo ogromno škodo. Po cestah ležijo ostanki strešne kritine in ostrešij ter številni kovinski deli. Središče kraja so zaradi ruševin do nadaljnjega zaprli. V dveh tamkajšnjih šolah so odpovedali pouk. Po navedbah lokalnih oblasti je bilo zaradi razbitin, ki jih je s seboj nosil veter, poškodovanih najmanj 30 ljudi.

Koliko ljudi je ostalo brez strehe nad glavo, še ni jasno. Za prizadete so uredili začasna zatočišča v dveh športnih dvoranah. Po navedbah dpa se bodo mnogi verjetno v svoje močno poškodovane stavbe lahko vrnili šele konec tedna.

Močno neurje je divjalo tudi v Hamburgu. Vetru, ki je lomil drevesa in prevračal avtomobile, so namerili hitrost 100 kilometrov na uro. Na ribji tržnici v Hamburgu se je podrl nadstrešek in pod seboj pokopal 26-letnika, ki je zaradi hudih poškodb umrl. Gasilci so iz vozil reševali tudi tri ukleščene voznike.

Močan veter je povzročal težave tudi v hamburškem pristanišču, kjer se je odtrgalo pet kontejnerskih ladij, ki so se nato med seboj zadevale. Škode še niso ocenili, še poroča dpa.

STA


Najbolj brano