Na proturškem protestu v Amsterdamu šest aretiranih

Nizozemska policija je danes sporočila, da so v nedeljo zvečer na proturškem protestu v Amsterdamu, ki se je sprevrgel v izgrede, aretirali šest oseb. Protesti so izbruhnili, ker so nizozemske oblasti turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Cavusogluju preprečile prihod v Rotterdam na zborovanje pred turškim referendumom o spremembi ustave.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

  Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA

AMSTERDAM > Nizozemske oblasti so prihod na turški konzulat v Rotterdamu preprečile tudi turški ministrici za družino in socialne zadeve Fatmi Kaya ter jo pospremile nazaj do nemške meje.

Na protestu v Amsterdamu se je v nedeljo zbralo nekaj sto prebivalcev turškega porekla. Zvečer je izbruhnilo nasilje, ko so protestniki začeli divjati po ulicah in policijo obmetavati s kamenjem. Policisti so odgovorili z vodnim topom in gumijevkami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je bila že druga noč nemirov na Nizozemskem, povezana z napetostmi med turškimi in nizozemskimi oblastmi zaradi prepovedi prihoda turškim politikom. V soboto zvečer so v Rotterdamu aretirali več oseb.

Nizozemsko zunanje ministrstvo je danes opozorilo državljane, ki so v Turčiji, naj bodo previdni in se izogibajo velikim množicam. Potovanj v Turčijo niso odsvetovali.

STA


Najbolj brano