Na protestih v Burundiju smrtni žrtvi

V burundijskem glavnem mestu Bujumbura so danes pripravili mirne proteste, ki so se sprevrgli v nasilje. Proteste, ki jih vlada pred tem prepovedala, so pripravili zaradi odločitve predsednika države Pierra Nkunruziza, da se bo potegoval še za tretji predsedniški mandat. V izgredih med policijo in protestniki sta umrla dva protestnika.

Proteste, ki jih vlada pred tem prepovedala, so pripravili 
zaradi odločitve predsednika države Pierra Nkunruziza (na 
fotografiji), da se bo potegoval še za tretji predsedniški 
mandat. Foto: Wikipedia
Proteste, ki jih vlada pred tem prepovedala, so pripravili zaradi odločitve predsednika države Pierra Nkunruziza (na fotografiji), da se bo potegoval še za tretji predsedniški mandat. Foto: Wikipedia

BUJUMBURA > “Pozvali smo k mirnim protestom in ti so tudi potekali, dokler policija ni začela streljati na protestnike,” je dejal vodja burundijske opozicije Frodebu Leonce Ngendakumana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg dveh smrtnih žrtev, naj bi bilo tudi več ranjenih, tako med protestniki kot policijo.

Opozicija in organizacije za varstvo človekovih pravic ocenjujejo, da bi bil tretji mandat sedanjega predsednika protiustaven, država pa bi se lahko zaradi tega ponovno pogreznila v nasilje. Burudni okreva po večletni državljanski vojni, ki se je končala leta 2006.

Pierra Nkurunziza je vladajoča stranka CNDD-FDD v soboto imenovala za svojega predsedniškega kandidata.

STA


Najbolj brano