Na predsedniških volitvah v Turčiji zmagal Erdogan

Na današnjih prvih neposrednih predsedniških volitvah v Turčiji je zmagal sedanji premier Recep Tayyip Erdogan. Kot kažejo prvi izidi po 48 odstotkih preštetih glasovnic, ki jih je objavila turška državna televizija, je Erdogan prejel 56 odstotkov glasov, Ekmeleddin Ihsanoglu 35,6 odstotka, Kurd Selahattin Demirtas pa 8,4 odstotka.

Na  prvih neposrednih predsedniških volitvah v Turčiji je zmagal sedanji premier Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia
Na prvih neposrednih predsedniških volitvah v Turčiji je zmagal sedanji premier Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia

ANKARA > Recep Tayyip Erdogan je, kot kažejo izidi, dobil absolutno večino glasov in zmagal že v prvem krogu. Drugi krog volitev, ki je bil predviden za 24. avgust, tako ne bo potreben, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turki so predsednika države tokrat neposredno volili prvič v zgodovini turške republike. Doslej je predsednika izvolil turški parlament.

Tokratne volitve so bile tudi prve, na katerih je lahko o dogajanju v domovini odločala tudi turška diaspora. 2,75 milijona volilnih upravičencev v 126 državah po svetu je lahko volilo od 31. julija do 3. avgusta. Po podatkih turških oblasti je glasovalo le 8,3 odstotka oziroma 232.000 v tujini živečih Turkov.

60-letni Erdogan je predsednik Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) in že več kot enajst let turški premier. V svojem volilnem programu je poudarjal nadaljevanje uspešne gospodarske politike, spremembo ustave in uvedbo predsedniškega sistema, članstvo v Evropski uniji ter rešitev kurdskega vprašanja.

Erdoganovi kritiki se bojijo, da bo na predsedniškem stolčku še bolj avtoritaren kot doslej. Že po sedanji ustavi se na odločitve predsednika ni moč pritožiti pred sodiščem, Erdogan pa napoveduje spremembo ustave in predsedniški sistem, ki bi mu dala znatno večje pristojnosti, kot jih ima sedanji predsednik Abdullah Gül.

Trenutno ima kot premier več pristojnosti kot sedanji predsednik, vendar po statutu AKP ne more štirikrat zapored kandidirati za položaj predsednika vlade. Čeprav bi verjetno laže spremenil statut, Erdogan želi spremeniti ustavo, da bi ustvaril močan predsedniški sistem po vzoru ZDA, ki bi mu omogočil, da ima v svojih rokah vse pristojnosti, ki jih imata zdaj predsednik in premier.

Da želi spremeniti sistem, je Erdogan poudaril tudi ob današnji oddaji glasovnice na volišču v Carigradu, kamor je prišel v spremstvu soproge Emine ter svojih otrok, dveh sinov in dveh hčera. “Naše ljudstvo bo sprejelo pomembno odločitev glede turške demokracije,” je poudaril in pojasnil, da bo na podlagi te odločitve izvoljeni predsednik z roko v roki z izvoljenim parlamentom lahko odločno vodil Turčijo.

STA


Najbolj brano