Na poplavljenih območjih Otoka najhuje še prihaja, število žrtev v ZDA narašča

Za sever Anglije, kjer se v prazničnih dneh borijo z naraslimi vodami, so oblasti izdale 30 opozoril pred hudimi poplavami, kar pomeni, da predstavljajo grožnjo za življenje. Meteorologi so posvarili, da na prizadeta območja, kjer danes pričakujejo premierja Davida Camerona, najhuje šele prihaja, saj v sredo pričakujejo novo deževje. Število smrtnih žrtev v tornadih in poplavah na jugu ZDA pa je naraslo na 41.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LONDON, DALLAS > Poleg 30 opozoril pred hudimi poplavami je drugod v Angliji, pa tudi v delih Walesa in Midlandsa, v veljavi še skoraj 200 milejših opozoril pred poplavami. Po ocenah policije v Yorkshiru gre za najhujše poplave v zadnjih 70 letih.

Na številnih območjih severovzhoda in severozahoda Anglije so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordne vodostaje. Zaradi naraslih voda brez elektrike ostaja okoli 3000 domov.

Število smrtnih žrtev v tornadih in poplavah na jugu ZDA še naprej narašča. Od prejšnje srede je v sedmih zveznih državah umrlo 41 ljudi. V zvezni državi Nova Mehika so medtem zaradi obilnega sneženja razglasili izredne razmere, je poročala ameriška televizija ABC.

Samo v mestu York so po podatkih tamkajšnjih oblasti poplave neposredno prizadele okoli 500 nepremičnin, zaradi česar so za prebivalce odprli že drugi namestitveni center. Poleg vojakov jim pomoč nudi še več kot 200 reševalcev, navaja britanski BBC.

Zelo prizadet je tudi Leeds, kjer je poplavljenih 1000 domov.

Britanska vlada je že konec tedna na prizadeta območja poslale dodatne sile. Kakim 300 vojakom, ki so se s poplavami spopadali že doslej, se je v nedeljo pridružilo še 200. V pripravljenosti pa je še 1000 vojakov.

Prizadeta območja v Yorkshiru, Lancashiru in Greater Manchestru bo danes obiskal tudi britanski premier. David Cameron je ocenil, da so narasle reke in količina dežja ustvarile “učinek, kakršnemu še nismo bili priča”, ter napovedal, da se bodo naložbe v zaščito pred poplavami nadaljevale. Pohvalil je delo reševalnih ekip.

Britanski meteorološki urad za danes napoveduje bolj suho vreme kot v preteklih dneh, a v sredo znova pričakujejo dež, kar prinaša nevarnost novih poplav. Zaradi tega so za ta dan za sever Anglije, pa tudi Wales in Severno Irsko izdali rumeni alarm.

Vlada v Londonu je za prizadete posameznike in podjetja napovedala sprostitev izredne finančne pomoči.

Na Otoku se z naraslimi vodami borijo že vse od začetka meseca, ko je močno deževje nad državo prinesel vihar Desmond.

STA


Najbolj brano