Na pogajanjih o Ukrajini dogovor o umiku težkega orožja

Zunanji ministri Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije so na pogajanjih v Berlinu v sredo zvečer dosegli dogovor o umiku težkega orožja s kriznih območij. Pri tem so izhajali z demarkacijske črte, za katero so se dogovorili že septembra lani v Minsku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

BERLIN > Pogovori, ki so trajali skoraj štiri ure, so se končali s skupnim pozivom h končanju sovražnosti, a brez dogovora o ustavitvi spopadov na vzhodu Ukrajine.

Gostitelj srečanja, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, je dejal, da gre za opazen napredek, a ne za preboj. Priznal je, da so bili pogovori “preizkus potrpežljivosti vseh udeležencev”.

Po njegovih besedah moramo zdaj počakati, ali bosta sprti strani v Ukrajini spoštovali dogovor. “Če bi nam to uspelo, lahko govorimo o resničnem zmanjšanju napetosti v konfliktu,” je poudaril.

“Če bi nam uspelo uresničiti, kar smo se danes dogovorili, potem smo prišli korak bližje vrhu v Astani,” je še menil nemški zunanji minister. Pri tem je imel v mislih štiristransko srečanje predsednikov Rusije in Ukrajine, Vladimirja Putina in Petra Porošenka, nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda v kazahstanski prestolnici, ki je bilo predvideno za sredino januarja.

STA


Najbolj brano