Na območju Gaze začelo veljati peturno humanitarno premirje

Na območju Gaze je po devetih dneh izraelske ofenzive danes ob 10. uri po krajevnem času (9. uri po srednjeevropskem) začelo veljati peturno humanitarno premirje, v katero sta privolila tako Izrael kot skrajno palestinsko gibanje Hamas. Tik pred začetkom prekinitve ognja je izraelska vojska v napadu na hišo na jugu Gaze ubila tri ljudi.

Na območju Gaze je po devetih dneh izraelske ofenzive danes ob 10. uri po krajevnem času (9. uri po srednjeevropskem) začelo veljati peturno humanitarno premirje, v katero sta privolila tako Izrael kot skrajno palestinsko gibanje Hamas Foto: Samar Abu Elouf
Na območju Gaze je po devetih dneh izraelske ofenzive danes ob 10. uri po krajevnem času (9. uri po srednjeevropskem) začelo veljati peturno humanitarno premirje, v katero sta privolila tako Izrael kot skrajno palestinsko gibanje Hamas Foto: Samar Abu Elouf

JERUZALEM, GAZA > Tako Izrael kot Hamas sta ob času, ko naj bi premirje začelo veljati, sporočila, da sta začela spoštovati prekinitev ognja. Izraelska vojska je dodala, da bo odgovorila na morebitne Hamasove kršitve prekinitve ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V času peturnega premirja imajo prebivalci območja Gaze možnost poiskati zdravniško pomoč in hrano. Za humanitarno začasno ustavitev napadov na Gazo je obe strani zaprosil posebni koordinator ZN za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Robert Serry.

Gre za drugo prekinitev ognja od začetka izraelske ofenzive na območje Gaze. Torkovo premirje, ki ga je predlagal Egipt, je trajalo le nekaj ur. Hamas je egiptovsko pobudo zavrnil, češ da ni bil vključen v pogovore o prekinitvi ognja.

Na območju davi pred prekinitvijo ognja ni bilo miru. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Izrael nadaljeval letalske napade na območje Gaze, palestinske rakete pa so padale na Izrael. Le nekaj minut pred začetkom premirja je izraelska vojska s tanki napadla hišo v Rafi na jugu Gaze, pri čemer so bili ubiti trije ljudje, štirje pa huje ranjeni.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo doslej po najnovejših podatkih ubitih 230 Palestincev, med njimi večina civilistov, medtem ko so rakete, ki jih palestinski skrajneži izstreljujejo z območja Gaze, doslej zahtevale eno izraelsko žrtev.

STA


Najbolj brano