Na Novi Zelandiji potrebujejo priseljence

Novozelandski premier Bill English je danes izjavil, da država potrebuje priseljence, ker številni domačini ne opravijo testa za droge na delovnem mestu. Na Novo Zelandijo, ki ima 4,8 milijona prebivalcev, se je lani po podatkih tamkajšnjega statističnega urada preselilo 71.300 ljudi.

Nova Zelandija potrebuje priseljence, pravi premier države. Foto: Wikipedia/Giiku
Nova Zelandija potrebuje priseljence, pravi premier države. Foto: Wikipedia/Giiku

WELLINGTON > “Ena od ovir v teh časih je opraviti test za droge,” je Bill English odgovoril na vprašanje novinarjev, ali potreb po delovni sili ne bi moglo zapolniti 140.000 brezposelnih Novozelandcev.

“V skladu z varnostnimi pravili na delovnem mestu ne smeš imeti ljudi pod vplivom drog, veliko naših mladih pa ne opravi tega testa,” je dodal English.

Študija iz leta 2012, objavljena v zdravstvenem časopisu The Lancet, je pokazala, da so Avstralci in Novozelandci med najpogostejšimi uporabniki marihuane in metamfetaminov na svetu.

English je tudi dejal, da je rekordno priseljevanje za državo pozitiven problem. “Vlada se osredotoča na podporo rasti in je ne poskuša zadušiti,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

STA


Najbolj brano