Na milijarde planetov, primernih za življenje?

V Rimski cesti bi bilo lahko na milijarde planetov, ki krožijo okoli svojih zvezd v območju, kjer bi teoretično lahko obstajalo življenje, so ugotovili znanstveniki.

V Rimski cesti bi bilo lahko na milijarde planetov, ki krožijo okoli svojih zvezd v območju, kjer bi teoretično lahko obstajalo življenje. Foto: Wikipedia
V Rimski cesti bi bilo lahko na milijarde planetov, ki krožijo okoli svojih zvezd v območju, kjer bi teoretično lahko obstajalo življenje. Foto: Wikipedia

PARIZ > Nasin vesoljski teleskop Kepler, ki išče tako imenovane eksoplanete zunaj našega osončja, je že odkril na tisoče planetov, med katerimi so številni v osončjih, podobnih našemu, z več planeti, ki krožijo okoli zvezde.

S pomočjo teh podatkov so znanstveniki z avstralske nacionalne univerze in inštituta Niels Bohr v Koebenhavnu poskušali izračunati, koliko zvezd v naši galaksiji bi lahko imelo planete v območju, primernem za življenje, kjer bi lahko obstajala voda.

“Izračuni kažejo, da ima na milijarde zvezd v Rimski cesti enega do tri planete v območju, primernem za bivanje, kjer je možnost za obstoj tekoče vode in življenja,” so sporočili z danskega inštituta.

Znanstveniki so pri izračunu uporabili novo različico 250 let stare metode, imenovane Titius-Bodejev zakon, ki je točno predvidel položaj Urana, preden je bil odkrit. Po tem zakonu obstaja razmerje med obhodnimi časi planetov v osončju.

Če torej veš, koliko časa potrebuje nekaj planetov, da obkrožijo zvezdo, lahko izračunaš obhodni čas drugih planetov, določiš njihov položaj in najdeš manjkajoče planete.

“To metodo smo uporabili za izračun morebitnih položajev planetov v 151 planetnih sestavih, kjer je satelit Kepler našel od tri do šest planetov,” je pojasnil znanstvenik Steffen Jacobsen z inštituta Niels Bohr.

Izračunali so, da je v 151 planetnih sestavih 228 planetov - v vsakem od enega do treh - v območju, primernem za življenje. Na podlagi teh podatkov so nato izračunali, da bi bilo lahko samo v naši galaksiji na tisoče zvezd s planeti v območju, kjer bi lahko obstajalo življenje.

STA


Najbolj brano