Na meniju tudi losos iz Glinščice

V slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo v Milano je bil danes dan slovenske narodne skupnosti v Italiji, v okviru katerega je potekala predstavitev kraške vinske in gastronomske ponudbe. Paviljon je danes obiskal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

 Foto: Jaka Ivančič
Foto: Jaka Ivančič

MILANO > Gorazd Žmavc je izrazil zadovoljstvo, da se je na svetovni razstavi predstavila tudi slovenska manjšina v Italiji. Poudaril je, da v tem trenutku pomen povezave matične države in zamejstva izpričuje aktivna predstavitev zamejskega življenja skozi projekt Okus Krasa, ki govori o pomembnosti tipičnih proizvodov in kulinarike ozemlja za vrednotenje tradicije in večanja prepoznavnosti čezmejnega Krasa.

Kot je dejal, se s tem ohranja slovenska identiteta skozi kulinariko in tipične proizvode naše slovenske zemlje. Pri tem igra nenadomestljivo vlogo Slovensko deželno gospodarsko združenje, saj je povezovanje gospodarstva v čezmejnem prostoru, v tem primeru na enogastronomskem področju, ključna dejavnost povezovanja gospodarstev obeh držav, je dodal po sporočilu za javnost iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Predstavitev kraških vinskih in kulinaričnih odličnosti ter pobude Okusi Krasa na Expu so pripravili v Slovenskem deželnem gospodarskem združenju (SDGZ) iz Trsta v sodelovanju s Kmečko Zvezo in agencijo Spirit. Obiskovalcem so predstavili kraško enogastronomsko ponudbo s kuharskim dogodkom in vodeno degustacijo.

Poskusili so lahko kraška vina, pa tudi malvazijo in refošk ter lokalni prosekar v kombinaciji s tipičnimi jedmi. Okusili so lahko “mini krasburgerje” z mesom, sirom in ajvarjem, frtaljin zavitek z dišavnicami, srdune iz Tržaškega zaliva s koromačem, bleke s petelinom, popečene kruhke z oljčnim oljem, divji losos iz doline Glinščice, rožmarinovo pogačo in orehove kolačke, so sporočili iz slovenskih manjšinskih organizacij.

STA


Najbolj brano