Na meji v Rožni Dolini o bodeči žici in ograjah

Ponovno vzpostaviti meje in braniti nacionalno ozemlje. Takšna je temeljna zahteva organizacij Fiamma nazionale in Forza nuova, ki 31. oktobra prirejata shod v Gorici. Protest, ki že z naslovom Madžarska rešitev begunskega vprašanja postavlja tezo, da je treba na množične migracije odgovoriti s postavljanjem ograj in bodečih žic, se bo začela na nekdanjem mejnem prehodu v Rožni Dolini.

Kljub pozivom majskega shoda Case Pound v Gorici niso 
prepovedali. Bo tokrat drugače? Ali se bosta ponovno 
zgodila shod in proti-shod?  Foto: Igor Mušič
Kljub pozivom majskega shoda Case Pound v Gorici niso prepovedali. Bo tokrat drugače? Ali se bosta ponovno zgodila shod in proti-shod?  Foto: Igor Mušič

GORICA, LJUBLJANA > Organizaciji, ki prek spletnih strani in družabnih omrežij vabita na shod, nikjer ne pojasnjujeta, zakaj se protest začenja tik ob slovensko-italijanski meji. In nikjer eksplicitno ne zapišeta, da zahtevata ponovno vzpostavitev mejnega nadzora med državama. A prvotni naslov dogodka je bil “Operazione testagine”, torej “operacija želva”, pri čemer beseda “želva” opisuje značilno starorimsko bojno formacijo, ko je skupina vojakov s ščiti ustvarila nekakšen oklep. Pa tudi sicer so spletne strani organizacij ter posameznikov, ki jim pripadata, polne predpostavk o tem, da mora Italija zapreti svoje meje in tako ponovno vzpostaviti nacionalno suverenost, ki naj bi jo izgubila z evropskim povezovanjem. Med besedili in komentarji, pogosto ekstremno nasilnimi, se večkrat pojavljata ime Gabrila D'Annunzia ter predpostavka, da sta bili Italiji ukradena Istra in Dalmacija.

Tako Fiamma nazionale (narodni plamen), ki je frakcija Fiamme tricolore (plamen trobojnice) kot Forza nuova (nova sila) sodita med skrajno desničarske organizacije. Imata podobno ideologijo, ikonografijo in cilje in obe sta že poskušali na nacionalnih in evropskih volitvah brez posebne sreče ali uspeha.

Na meji v Rožni dolini naj bi se protestnikom, za zdaj jih je prek družabnih omrežij svojo prisotnost napovedalo le nekaj deset, pridružili tudi člani madžarskega skrajno desničarskega gibanja Jobbik.

Na napovedan shod se je kmalu odzvala stranka Slovenska skupnost. “Zavedamo se kočljivega vprašanja pribežnikov, ki prihajajo v Gorico, da bi uredili status prosilcev azila. Dejstvo je, da se je treba ravnati po mednarodnih pravilih in zadevo urediti z organizacijskega vidika. Nasprotje tega pa je prirejanje sprevodov, kot je napovedana manifestacija desničarskih in skrajnih gibanj, ki izrabljajo perečo temo pribežnikov za nizkotno propagiranje politike, ki je v nasprotju z evropskimi vrednotami,” razmišlja vodja politične skupine v goriškem občinskem svetu Marilka Koršič. Še posebej problematična se ji zdi izbira kraja, saj je Rožna Dolina, ki je bila nekoč simbol ločevanja v prostoru, zdaj znamenje sodelovanja in solidarnosti. K obsodbi dogodka je stranka pozvala tudi občinsko upravo na čelu z županom Ettorejem Romolijem.

Prvi mož goriške občine je dobil tudi že prvo pismo iz Slovenije. Oglasil se je poslanec Socialnih demokratov, Novogoričan Matjaž Nemec. Za pismo, s katerim župana poziva, naj izrazi nasprotovanje napovedanemu shodu, se je odločil iz dveh temeljnih razlogov. “Najprej zato, ker je Evropa na razpotju. Razmere so resne in napete in javno izražanje ekstremnih stališč jih lahko le še poslabša. Drugič pa zato, da se ne bi ponovila zgodba iz maja letos, ko je bila v Gorici manifestacija Case Pound. Takrat se je zdelo, da so protesti in pomisleki prišli prepozno. Župana sem želel k odzivu vzpodbuditi dovolj zgodaj,” pojasnjuje Nemec. Odgovora še ni dobil.

Ni prvič, da politiki in civilno-družbene organizacije Romolija pozivajo k preprečitvi skrajnih dogodkov in dejanj. Spomladi letos so si mnogi zaman zavzemali za prepoved shoda neofašistične organizacije Casa Pound, pred tedni pa za preprečitev odprtja podružnice iste organizacije v središču mesta.

“Doslej smo Gorico poznali po sejmu Sv. Andreja in prireditvi Okusi ob meji. Jo bomo poslej po neofašističnih shodih?” se retorično sprašuje Nemec.

VESNA HUMAR


Najbolj brano