Na makedonsko-grški meji protesti migrantov

Migranti danes znova protestirajo na grško-makedonski mediji pri mejnem prehodu Gevgelija, kjer se jih je več deset povzpelo na žičnato ograjo in zahtevajo, da jim dovolijo vstop v Makedonijo. Na mejnem prehodu sta dva kordona policije, varnostne sile pa so prijele veliko skupino migrantov, ki so uspeli priti v državo in jih bodo vrnili v Grčijo.

Makedonski vojaki postavljajo žičnato ograjo na meji z 
Grčijo.
Makedonski vojaki postavljajo žičnato ograjo na meji z Grčijo.  

SKOPJE > Po poročanju srbske televizije RTS na mejo prihajajo dodatni pripadniki specialnih enot, vojska pa je pripravila solzivec in vodne topove. Na mejo so prispela tudi oklepna vozila. Vojaška policija je z mejnega prehoda umaknila novinarje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Več deset ekonomskih migrantov, večinoma iz Irana, se je povzpelo na ograjo in pozivajo ostale k protestu. Veliko število migrantov je prišlo do ograje na grški strani meje, v prvih vrstah pa so otroci, ki nosijo transparente, na katerih piše: “Mi nismo teroristi, želimo mir” in “Hvala za pomoč”.

Razlog protesta je naraščanje nezadovoljstva, potem ko je minulo noč v Makedonijo vstopilo več tisoč beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, medtem ko oni že več dni čakajo na drugi strani meje, kjer spijo v šotorih ali v sprejemnem centru v kraju Idomeni.

Makedonska vojska od danes zjutraj koplje luknje za stebre, s katerimi želijo okrepiti žičnato ograjo na meji z Grčijo. Doslej so postavili okoli osem kilometrov ograje. Kot navaja RTS, dela niso končana, saj želijo postaviti 50 kilometrov dolgo ograjo.

STA


Najbolj brano