Na lokalnih volitvah v Franciji prepričljiv zasuk v desno

V nedeljskem drugem krogu lokalnih volitev v Franciji so konservativci pod vodstvom stranke UMP nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja prepričljivo zmagali in osvojili 66 od skupno 101 departmaja. Vladajoči socialisti so zmagali v 34 departmajih, v enem še niso razglasili izidov. Skrajno desna Nacionalna fronta ni osvojila nobenega departmaja.

V nedeljskem drugem krogu lokalnih volitev v Franciji so 
konservativci pod vodstvom stranke UMP nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja prepričljivo zmagali.  Foto: STA
V nedeljskem drugem krogu lokalnih volitev v Franciji so konservativci pod vodstvom stranke UMP nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja prepričljivo zmagali.  Foto: STA

PARIZ > Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je desnica prevzela oblast v 25 departmajih, kjer je doslej vladala levica, medtem ko je levica zmagala v le enem departmaju, ki je bil doslej v rokah desnice. Doslej je bila levica na oblasti v 61 departmajih, desnica pa v 40.

“Naša politična družina ni še nikoli osvojila toliko departmajev,” je pred navdušenimi privrženci po objavi izidov poudaril Nicolas Sarkozy. Kot je dejal, so volilci “množično zavrnili politiko predsednika Francoisa Hollanda in njegove vlade”.

Skrajno desna Nacionalna fronta pod vodstvom Marine Le Pen ni zmagala v nobenem departmaju. To je bilo po poročanju AFP pričakovano, ker večina volilcev v drugem krogu običajno ne zaupa svojega glasu tej stranki.

Je pa po vsej državi osvojila več deset predstavnikov v departmajskih svetih, zato je Le Penova dejala, da gre za velik uspeh, ki kaže, da je stranka močna. “Te volitve so ključen korak na poti domoljubnega gibanja na oblast,” je poudarila.

Za socialiste pod vodstvom Francoisa Hollanda je to že četrti zaporedni volilni poraz, po lanskih občinskih, evropskih in senatnih volitvah. “Francozi so izrazili jezo nad vsakdanjim življenjem, ki je pretežko,” je v odzivu na rezultate volitev dejal francoski premier Manuel Valls. Napovedal je okrepitev prizadevanj vlade za zagon francoskega gospodarstva.

Zasuk volilnega telesa v desno je nakazal že prvi krog volitev 22. marca. Tudi tedaj je bila največje podpore deležna desnica pod vodstvom stranke UMP, okrepila pa se je tudi Nacionalna Fronta.

Konservativna koalicija pod vodstvom UMP je v prvem krogu na nacionalni ravni prejela 29,4 odstotka glasov, Nacionalna fronta pa 25,2 odstotka. Socialisti in njihovi zavezniki na levici so prejeli le 22 odstotkov glasov in se uvrstili na tretje mesto.

Volilna udeležba je bila v obeh krogih 50-odstotna.

Lokalne volitve veljajo za pomembnega pokazatelja razpoloženja med volilci pred predsedniškimi volitvami leta 2017, na katerih si Le Penova želi uvrstitve v drugi krog.

STA


Najbolj brano