Na krovu strmoglavljenega letala je bilo 150 ljudi

Na krovu airbusa A320, ki je danes strmoglavil v gorah na jugovzhodu Francije, je bilo po najnovejših podatkih 150 ljudi, od tega 144 potnikov in šest članov posadke, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila nemška nizkocenovna družba Germanwings.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PARIZ > Nemške letalske oblasti so pred tem sporočile, da je bilo na letu 4U 9525 iz Barcelone v Düsseldorf, 142 potnikov in šest članov posadke.

Francoski predsednik Francois Hollande je danes dejal, da med žrtvami ni Francozov, so pa Nemci, Španci in “brez dvoma tudi Turki”. Španski premier Mariano Rajoy je pred tem povedal, da naj bi bilo na letalu 45 Špancev.

Za zdaj ni uradnih podatkov o narodnosti žrtev, je pa družba Germanwings za danes ob 15. uri napovedala novinarsko konferenco, na kateri naj bi objavili seznam potnikov. Ni znano, ali je bil morda na letalu tudi kakšen Slovenec. Slovensko zunanje ministrstvo je medtem prek twitterja sporočilo, da intenzivno preverjajo podrobnosti nesreče.

Na kraj strmoglavljenja, ki je sicer na goratem in zasneženem ter izredno težko dostopnem območju, so že odpotovali nemški preiskovalci letalskih nesreč, pa tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je napovedala, da bo prizorišče nesreče obiskala v sredo. Razbitine in tudi nekaj trupel so že odkrili s pomočjo helikopterjev.

Vzrok strmoglavljenja za zdaj ni znan. Po navedbah vremenoslovcev so bile vremenske razmere na območju v času nesreče ugodne, se pa zdaj postopoma poslabšujejo.

Tuji mediji so sprva poročali, da je letalo ob 10.47 poslalo klic v sili, a so na francoski direkciji za civilno letalstvo za francosko tiskovno agencijo AFP kasneje povedali, da letalo ni poslalo klica v sili, temveč se je kontrola zračnega prometa odločila razglasiti, da je letalo v težavah, potem ko je izgubila stik z njim. Po poročanju medijev naj bi letalo pred strmoglavljenem nenadoma zelo hitro izgubilo višino.

Družba Germanwings, ki je sicer nizkocenovna hčerinska družba Lufthanse, je na družbenih omrežjih zaradi tragedije spremenila barvo svojega logotipa iz rumeno-rdeče v sivo-črno ter izrazila sožalje svojcem.

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr je preko twitterja sporočil, da še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z letalom, svojcem in prijateljem vseh, ki so bili na krovu letala, pa izrazil sožalje. “Če se bodo naši strahovi potrdili, bo to zelo črn dan za Lufthanso. Upamo, da bomo našli preživele,” je dodal.

STA


Najbolj brano