Na jugu Jemna novi spopadi

Na jugu Jemna so danes izbruhnili novi spopadi med jemensko vojsko in privrženci pobeglega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija. Srditi spopadi so potekali na letališču, predsedniška palača v Adnu pa je bila tarča letalskega napada.

Pobegli predsednik Abdrabuh Mansur Hadi  Foto: Wikipedia
Pobegli predsednik Abdrabuh Mansur Hadi  Foto: Wikipedia

ADEN > Abdrabuh Mansur Hadi, ki je minuli mesec iz Sane pobegnil v Aden, je moral zaradi napada zapustiti palačo. Na napad so sicer odgovorili s protiletalskim orožjem, nameščenim v bližini palače.

“Predsednik Hadi je bil evakuiran na varno, vendar ni odšel iz države,” je sporočil vir v predsedniški palači. Po navedbah varnostnih sil je bojno letalo streljalo v smeri palače, vendar jo je zgrešilo in zadelo bližnji hrib, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je sicer poročal AFP, so posebne enote jemenske vojske, zaveznice šiitskih Hutijev, pred tem vdrle na območje mednarodnega letališča v Adnu. Privrženci Hadija so jih zadržali, a so morali letalski promet kljub temu ustaviti. Zagorel naj bi letališki stolp.

Spopadi so potekali tudi drugod po mestu. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Hadijevim privržencem uspelo zavzeti vojaško postojanko v Adnu, katere poveljnik naj bi pobegnil. Nasilje naj bi terjalo pet mrtvih, tri med vojaki in dva med privrženci Hadija. Več ljudi je bilo ranjenih, še navaja AFP.

V Jemnu, kjer je moral po protestih leta 2012 oblast zapustiti dolgoletni predsednik Ali Abdulah Saleh, že mesece vlada kaos, v zadnjih tednih pa se razmere še zaostrile.

Hadi je minuli mesec pobegnil iz hišnega pripora v Sani, v katerem je bil skupaj z drugimi visokimi funkcionarji od januarja, ko so uporniški Hutiji zasedli predsedniško palačo v Sani.

Hadi se je zatekel v pristaniški Aden na jugu države, kjer skuša znova vzpostaviti oblast, Jemnu pa s tem vse bolj grozi razkol. Medtem ko so Hutiji februarja razpustili parlament in prevzeli oblast v Sani, so na ulice odšli sunitski prebivalci. Prebivalstvo Adna pa je zahtevalo, da to mesto postane nova prestolnica države.

Odstavljeni predsednik Saleh je medtem pod sankcijami ZN. Skrivoma naj bi podpihoval vstajo Hutijev. Tudi vojaška postojanka, ki so jo danes zavzeli pripadniki Hadija, naj bi bila povezana z nekdanjim predsednikom.

STA


Najbolj brano