Na japonskem otoku Kjušu po močnem potresu iščejo preživele

Več tisoč reševalcev na južnem japonskem otoku Kjušu danes išče morebitne preživele pod ruševinami hiš, potem ko je četrtkov potres z magnitudo 6,5 zahteval najmanj devet življenj, ranjenih je bilo več kot 950 ljudi. Zaradi potresa so evakuirali več kot 44.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

TOKIO > Zidovi in hiše so se zrušile v mestu Mashiki, ko je v četrtek območje v osrednjem delu otoka vzhodno od mesta Kumamoto stresel potres z žariščem v globini okoli deset kilometrov.

Nastala je precejšnja škoda, nevarnosti cunamija niso razglasili. Na otoku sta edina delujoča jedrska reaktorja v državi, ki pa po navedbah oblasti normalno obratujeta.

Na televizijskih posnetkih je bilo mogoče videti zrušene hiše in ljudi, zavite v odeje na prostem.

Zaradi potresa so evakuirali več kot 44.000 ljudi v prefekturi Kumamoto, nekateri pa so noč preživeli na prostem.

Več kot 12.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, v mestu Kumamoto pa je bilo brez vode okoli 1900 gospodinjstev, je poročala japonska javna televizija NHK.

Zaradi potresa so v regiji ustavili promet z vlaki, tudi hitrimi.

Po prvem močnem potresu je sledilo okoli sto popotresnih sunkov, je danes na novinarski konferenci povedal predstavnik japonske meteorološke agencije Gen Aoki. Še več jih pričakujejo v prihodnjih dneh.

Povedal je še, da je bil četrtkov potres prvi sedme stopnje po japonski potresni lestvici, odkar je državo 11. marca leta 2011 na severovzhodu prizadel silovit potres s cunamijem, ki sta zahtevala 18.500 življenj ter poškodovala jedrsko elektrarno v Fukušimi.

STA


Najbolj brano