Na demonstracijah v spomin na žrtve v Ankari na tisoče ljudi

Dan po samomorilskih napadih v Ankari se je na demonstracijah v spomin na 95 žrtev dvojnega napada v turški prestolnici danes zbralo več tisoč ljudi. Udeleženci shoda, ki so se zbrali na trgu Sihhiye, vlado obtožujejo odgovornosti za napad.

Množica, ki se je zbrala na poziv sindikatov, nevladnih 
organizacij ter političnih strank, ki so blizu levici in kurdski 
manjšini, je vzklikala gesla proti vladi in konservativnemu 
predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki po njihovem 
mnenju nosita odgovornost za napad. Foto: STA
Množica, ki se je zbrala na poziv sindikatov, nevladnih organizacij ter političnih strank, ki so blizu levici in kurdski manjšini, je vzklikala gesla proti vladi in konservativnemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki po njihovem mnenju nosita odgovornost za napad. Foto: STA

ANKARA > Množica, ki se je zbrala na poziv sindikatov, nevladnih organizacij ter političnih strank, ki so blizu levici in kurdski manjšini, je vzklikala gesla proti vladi in konservativnemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki po njihovem mnenju nosita odgovornost za napad.

Slišati je bilo vzklike, kot so "Erdogan morilec", "Vlada odstopi" in "Država bo plačala".

Po navedbah prokurdske stranke HDP, ene od pobudnikov sobotnega protivladnega shoda za mir, ki se je kasneje sprevrgel v tragedijo, ima turška vlada povezave z džihadisti skrajne skupine Islamska država.

Kot so sporočili s HDP, je policija danes razgnala delegacijo poslancev in sindikatov, ki so želeli na prizorišče napada položiti cvetje. Demonstracije so sicer potekale ob zelo poostrenih varnostnih ukrepih policije, pa tudi sindikati so v strahu pred novimi napadi okrepili nadzor nad protestniki.

Več do vlade premierja Ahmeta Davutogluja kritičnih sindikatov je po napadu napovedalo dvodnevno stavko. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so se zanjo odločili "v protest proti fašističnemu pokolu in v spomin na svoje umrle prijatelje".

V Turčiji danes žalujejo po sobotnem dvojnem samomorilskem napadu v Ankari, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 95 ljudi, ranjenih pa približno 250. Po neuradnih podatkih HDP naj bi bilo smrtnih žrtev celo 122, ranjenih pa približno 500.

STA


Najbolj brano