Na bolgarski meji ustrelili migranta iz Afganistana

Ob poskusu vstopa v Bolgarijo je obmejna patrulja streljala na skupino 54 migrantov, ki so poskušali iz Turčije vstopiti v državo. Pri tem so zadeli enega od migrantov, ki je umrl na poti v bolnišnico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

SOFIJA > “Večja skupina ilegalnih migrantov je poskušala iz Turčije vstopiti v Bolgarijo. Nek moški je bil ustreljen in je umrl na poti v bolnišnico,” je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik bolgarskega notranjega ministrstva.

Incident se je zgodil v četrtek zvečer blizu mesta Sredec na jugovzhodu Bolgarije. Bolgarsko tožilstvo je že sprožilo preiskavo.

Gre za prvi smrtni primer policijskega streljanja, odkar se je začela begunska kriza in odkar se države soočajo z valom več sto tisoč migrantov v Evropo, je povedal Georgij Kostov z notranjega ministrstva.

“Niso ubogali” policijskega ukaza, naj se ustavijo, je pojasnil ter dodal: “Nihče od migrantov ni bil oborožen, a so se upirali.”

Po navedbah enega od treh policistov naj bi obmejna patrulja streljala v zrak, zablodeli izstrelek pa je zadel migranta. Ta je na poti v bolnišnico podlegel ranam.

Migranti naj bi bili Afganistanci, a pri sebi niso imeli nobenih dokumentov, je pojasnil Kostov.

Tiskovni predstavnik agencije ZN za begunce (UNHCR) v Bolgariji Boris Češirkov je incident “zelo obžaloval”. “Ta načrt za ovire, ograje in policijo ne more rešiti problema obupanih ljudi,” je povedal za AFP ter spomnil na poziv UNHCR Bolgariji, naj ne vrača beguncev.

Zaradi incidenta je bolgarski premier Bojko Borisov v četrtek predčasno zapustil vrh EU v Bruslju in odletel domov.

STA


Najbolj brano