Na amsterdamskem letališču bombni preplah in aretacija

Glavno letališče v Amsterdamu so zaradi bombnega preplaha ponoči deloma izpraznili, enega človeka pa aretirali. Letališče Schipol, ki je eno najbolj prometnih v Evropi, so po štirih urah policijskih operacij davi znova povsem odprli, preplah ni vplival na letalski promet.

Glavno letališče v Amsterdamu so zaradi bombnega preplaha ponoči deloma izpraznili, enega človeka pa aretirali. 
Letališče  so po štirih urah policijskih operacij znova povsem 
odprli. Foto: Wikipedia
Glavno letališče v Amsterdamu so zaradi bombnega preplaha ponoči deloma izpraznili, enega človeka pa aretirali. Letališče so po štirih urah policijskih operacij znova povsem odprli. Foto: Wikipedia

AMSTERDAM > Kaj točno je sprožilo bombni preplah, do katerega je prišlo le tri tedne po napadih na bruseljskem letališču, ni jasno, prav tako ni znana identiteta aretiranega moškega, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Je pa predstavnik vojaške policije Alfred Ellwanger novinarjem povedal, da ekipa za deaktiviranje bomb v prtljagi aretiranega ni našla nič nevarnega. Kot je dodal, so preplah sprožili, ker je policija v torek okoli 21.30 po srednjeevropskem času prejela telefonski klic o “sumljivi situaciji”.

Z dela letališča so nato ponoči evakuirali več deset ljudi. Območje so zaprli, preiskalo ga je več deset močno oboroženih policistov, preletaval ga je helikopter. Dogajanje je za varnostnim trakom spremljala množica zaskrbljenih potnikov.

Na letalski promet preplah ni vplival, tudi danes bodo letala po davišnjih napovedih letališča vzletala in pristajala po običajnem voznem redu. Prav tako ni bil oviran železniški promet na podzemni postaji, ki Schipol povezuje s preostankom Nizozemske.

Prek Schipola, ki leži okoli 16 kilometrov jugozahodno od Amsterdama, letno potuje okoli 50 milijonov potnikov.

Zaradi napadov v Bruslju, v katerih je 22. marca umrlo 32 ljudi, so razmere napete tudi na Nizozemskem. Ponoči so na Schipolu v ločenem incidentu aretirali še enega človeka, na bližnji železniški postaji Leiden pa prijeli moškega, ki je sprožil lažni preplah.

Nizozemska vlada je okrepila varnostne ukrepe na letališčih in železniških postajah ter na južni meji z Belgijo. Prejšnji mesec je izvedla racije v Rotterdamu, med katerimi je v stanovanju odkrila 45 kilogramov streliva in na prošnjo Pariza aretirala francoskega osumljenca Anisa Bahrija.

Slednjega v Franciji sumijo, da je še z enim moškim, Redo Kriketom, v imenu Islamske države pripravljal napad, ki pa je spodletel.

STA


Najbolj brano