Na Slovaškem padel referendum za omejitev pravic homoseksualcev

Referendum proti pravicam homoseksualcev, ki je v soboto potekal na Slovaškem, ni veljaven zaradi prenizke volilne udeležbe. Po začasnih podatkih, ki jih je objavil statistični urad, se je referenduma udeležilo 21,4 odstotka od 4,4 milijona volilnih upravičencev. Za veljavnost bi se ga morala udeležiti več kot polovica.

BRATISLAVA > Pobudo za referendum je dalo Zavezništvo za družino (AZR), ki je blizu katoliški cerkvi. Referendum je minil mirno in brez incidentov, končni izidi bodo znani danes.

Slovaki so se na referendumu izrekali proti istospolnim porokam, posvojitvam otrok s strani homoseksualcev in spolni vzgoji na šolah. Nasprotniki referenduma so pozivali k bojkotu.

V močno katoliški državi istospolni pari sicer omenjenih pravic do poroke ali posvojitve otrok tako ali tako nimajo, a referendumska vprašanja so bila zastavljena tako, da bi jih onemogočala tudi v prihodnje.

V AZR so poudarjali, da gre za nujen preventivni ukrep, saj se utegne sicer trend širjenja pravic homoseksualcev iz drugih delov EU "prikrasti" tudi na Slovaško. Pod zahtevo za razpis referenduma so zbrali več kot 400.000 podpisov.

Referendum je pokazal na močno razdeljenost slovaške družbe glede tega vprašanja. Medtem ko se je vrsta vidnih Slovakov javno izrekla proti referendumu in napovedala bojkot, je bila politika precej zadržana. Večina strank je ljudi pozvala, naj odidejo na volišča in izkoristijo svojo demokratično pravico, o tem, ali naj oddajo glas za ali proti, pa se načeloma niso izrekale.

STA


Najbolj brano