Na Škotskem v neurju veter dosegel hitrost 180 kilometrov na uro

Nad Veliko Britanijo se je danes zgrnilo hudo neurje, ki se je še posebej razbesnelo nad Škotsko, kjer je veter dosegel hitrost 180 kilometrov na uro. Napovedana ujma je zajela tudi Nemčijo. Zaradi divjanja neurja na obali Baltika so odpovedali več trajektnih povezav, velike težave pa so na severu Nemčije nastale v železniškem prometu.

Fotografija je simbolična Foto: Tomo Šajn
Fotografija je simbolična Foto: Tomo Šajn

BERLIN, LONDON > Na Škotskem je danes zaradi neurja brez elektrike ostalo 70.000 gospodinjstev, prekinjenih je več cestnih povezav. Zaprte so ostale vse šole na otokih na zahodu Škotske in otočju Orkney na severu.

Iz varnostnih razlogov je za krajši čas vse povezave odpovedala železniška družba ScotRail, nato pa so nekaj prog znova odprli. Zaradi sunkov vetra so se na območju podrla številna drevesa.

Po napovedih meteorologov bo močan veter na Škotskem vztrajal tudi v prihodnjih dneh, drugod v Veliki Britaniji pa prav tako pričakujejo močan veter, ki bo pihal s hitrostjo med 100 in 120 kilometrov na uro.

Nemirno je tudi v Nemčiji. Napovedana nevihta je sprva dosegla obalo Baltika, zaradi česar so tam odpovedali več trajektnih povezav.

Neurje je prav tako zahtevalo ranjene. Dve deklici je namreč na šolskem dvorišču v Hamburgu ranilo drevo, ki se je podrlo zaradi besnenja vetra. Obe so morali odpeljati v bolnišnico. Tudi prometne nesreče, ki jih je sprožilo neurje, so zahtevale več ranjenih.

Veter, ki je na obali pihal s hitrostjo 115 kilometrov na uro, je podrl številna drevesa, zaradi česar so med drugim ustavili železniški promet med krajema Kiel in Flensburg. Potnikom so dali namesto tega na voljo avtobuse. Že dopoldne so zaradi podrtega drevesa za krajši čas zaprli progo med Oldenburgom in Bremnom, za železniški promet na otok Sylt pa veljajo omejitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kasneje so morali predvsem zaradi podrtih dreves zapreti glavne železniške proge med Hamburgom ter Berlinom, Bremnom in Hannovrom. Vlaki iz juga Nemčije tako niso mogli priti dlje kot do Hannovra.

Na ravni lokalnega prometa pa niso prevozni odseki Lübeck-Kiel, Kiel-Flensburg in Ludwigslust-Schwerin, še piše dpa.

Po napovedih vremenoslovcev bodo v soboto po vsej severni Nemčiji divjali orkanom podobni sunki vetra, na obali pa pravi orkanski veter. S pomiritvijo razmer je glede na napovedi mogoče računati šele na koncu prihodnjega tedna.

STA


Najbolj brano