Na Siciliji odprli novo žariščno točko

Italija je na Siciliji danes odprla novo žariščno točko za obravnavo beguncev. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal italijanski notranji minister Angelino Alfano, bodo v novo žariščno točko, ki so jo odprli v Trapaniju, poslej pripeljali ljudi, ki jih bodo rešili na morju.

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

RIM > Italija je novo žariščno točko na Siciliji odprla, ko je bila deležna kritik, da beguncem ne jemlje prstnih odtisov.

V Egejskem morju pred turško obalo se je danes zgodila nova nesreča z migranti v čolnu, v katerih je umrlo 11 oseb, med njimi trije otroci. Čoln z migranti je potonil pred obalo turškega letoviškega mesta Kusadasi. Reševalci so iz morja rešili sedem ljudi. Po poročanju turških medijev so bili v čolnu begunci, ki so bili na poti na grški otok Samos. O nacionalnosti žrtev ne poročajo.

Italija ima že žariščno točko na Lampedusi. Kot je ob tem napovedal neimenovani tiskovni predstavnik notranjega ministrstva, naj bi Italija v prihodnjih dneh v Pozzallu na Siciliji odprla še tretjo žariščno točko, januarja pa še četrto v Tarantu v Apuliji.

Namen žariščnih točk v Evropski uniji je, da v njih ljudi registrirajo in jim odvzamejo prstne odtise ter na podlagi tega ločijo na ekonomske migrante in tiste, ki imajo pravico do azila. Ekonomske migrante nato vrnejo v države izvora, prosilce za azil pa razporedijo znotraj EU.

Italija bi morala do konca leta odpreti šest žariščnih točk, Grčija pa pet, a je doslej odprla le eno na otoku Lesbos.

STA


Najbolj brano