Na Pelješcu in Korčuli še vedno gori

Požari v Dalmaciji pustošijo na Pelješcu že četrti dan, na Korčuli od sobote. V zraku so tudi danes gasilska letala, hrvaška vojska pa pomaga pri prevozu in razporeditvi več sto gasilcev, ki prihajajo z različnih koncev države, da bi zamenjali utrujene kolege. V sredo sta bila v prometni nesreči gasilskega vozila laže poškodovana dva gasilca.

Požari v Dalmaciji pustošijo na Pelješcu že četrti dan, na 
Korčuli od sobote. Foto: Vir: Index.Hr
Požari v Dalmaciji pustošijo na Pelješcu že četrti dan, na Korčuli od sobote. Foto: Vir: Index.Hr

ZAGREB > Vsi trije požari v dubrovniško-neretvanski županiji - dva na polotoku Pelješcu in eden na otoku Korčuli, so še zmeraj dejavni, je danes potrdil tiskovni predstavnik županijskega štaba za zaščito in reševanje Goran Cvjetinović. Kot je dodal, dež, ki je v sredo zvečer padel na Pelješcu, gasilcem ni bistveno pomagal.

Hrvaška komercialna Nova TV je v sredo zvečer poročala, da so piloti gasilskih letal obvestili, da naj bi videli piromana, kako je podtaknil ogenj. Informacija ni uradno potrjena. Preiskava o vzrokih velikanskih požarov kot tudi ocenjevanje škode bosta sledila, ko bodo požare pogasili.

Hrvaško obrambno ministrstvo je danes poslalo tri gasilska letala na območje Ponikev na Pelješcu, gori tudi proti naselju Janjina. Na Korčuli je tako kot v prejšnjih dneh najslabše na območju občine Smokvica pri vasi Brne, kjer se je požar približal na sto metrov od hiš. Na tem koncu je tudi vzpostavljena najmočnejša protipožarna obramba.

Na Hrvaškem poudarjajo, da je najpomembneje, da ni bilo človeških žrtev. Po izbruhu požara na Pelješcu so evakuirali več deset ljudi. V sredo zvečer se je zaradi poškodovane ceste na Pelješcu prevrnila gasilska cisterna, pri čemer sta bila dva gasilca laže poškodovana.

Za zdaj naj bi v požarih na Pelješcu in Korčuli zgorelo več kot tisoč hektarjev površin, večinoma borovega gozda, ter veliko domačih živali, vinogradov, gospodarskih objektov in vozil.

STA


Najbolj brano