Na Otoku divja vihar Imogen, v Nemčiji Ružica

Nad deli juga Velike Britanije se je danes razdivjal vihar Imogen, zaradi katerega je brez elektrike ostalo več kot 13.000 domov, moten je železniški promet, odpovedali so več trajektnih povezav prek Rokavskega preliva. Iz Nemčije pa poročajo o viharju Ruzica oz. Ružica, zaradi katerega so v več mestih odpovedali karnevalske povorke.

Zaradi orkana Imogen so ponekod nastajali tudi izjemno 
visoki valovi.  Foto: Brunchnews.Com
Zaradi orkana Imogen so ponekod nastajali tudi izjemno visoki valovi.  Foto: Brunchnews.Com

LONDON/DÜSSELDORF > Imogen je nad jugozahod Anglije, južni in osrednji Wales ter območje Midlands prinesla nalive in močne vetrove. Kasneje se bo po napovedih vremenoslovcev vihar premikal proti vzhodu, navaja britanski BBC.

Zaradi neurja je moten železniški promet, odpovedali so nekatere trajekte prek Rokavskega preliva, voznikom pa svetujejo večjo pozornost. Britanski meteorološki urad je svarilo stopnje “bodite pripravljeni” izdal za Wales, jugozahod Anglije, London in jugovzhod Anglije. Obalna območja bi bila lahko priča visokim valovom in lokalnim poplavam.

Po navedbah BBC tako močnih vetrov na tako obširnih območjih niso zabeležili od zime leta 2013 in 2014. Na več krajih so zabeležili hitrost vetrov med 110 in 130 kilometrov na uro, napovedujejo pa celo hitrosti do 155 kilometrov na uro. Prav tako bi lahko zabeležili izjemno visoke valove, ki so na svetovni meteorološki lestvici označeni za “fenomenalne”. Na zahodnih obalah bi namreč lahko dosegli višino več kot 14 metrov.

O neurju, ki ga je prinesel ciklon Ružica, pa medtem poročajo iz Nemčije. Zaradi vremenske ujme - nemški meteorološki urad je napovedal močne sunke vetra - so morali prvič po 25 letih s težkim srcem odpovedati več tradicionalnih pustnih karnevalskih povork, znanih kot rožnati ponedeljek, med drugim v Düsseldorfu in Mainzu. Kljub vremenu pa se je pustno rajanje nadaljevalo v Kölnu, a brez običajnih 500 konjev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano